Nyitókép forrása. webnoviny.sk

 

Napvilágot látott a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) első, a koronavírus következményeivel is számoló gazdasági előrejelzése az idei évre. Több forgatókönyvvel is dolgoztak, a legjobb esetben -1,4, a legrosszabban -9,4 százalékos recesszióra számítanak a szakértők.

 

A legvalószínűbbnek tartott „arany középút” -4,5 százalékos visszaesést prognosztizál. Még a mai ismeretek szerint is 75-130 ezer ember veszítheti el állását a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt.

 

Sok negatív tényezőt kellett figyelembe venniük. A szokásos középtávú előrejelzés helyett a gyorsan változó körülmények miatt már csak rövidtávú forgatókönyvekkel dolgoznak. Az egyik ilyen szcenárió szerint két hónapra teljesen leáll a szolgáltatási szektor, és mérsékelten visszaesik Szlovákia külkereskedelmi partnereinek kereslete.

 hirdetes_810x300  

 

Mindkettő komoly veszélyeket jelent, ugyanis Szlovákia gazdaságát alapvetően a kivitel befolyásolja. Megjegyezzük: a belföldi fogyasztás nem csak gyenge, de nincsenek is tartalékai – a háztartások el vannak adósodva, kicsi a hitelek mozgástere.

 

„Ezek nagyon csúnya számok. De látjuk a fényt az alagút végén, zúzódásokkal és sebekkel ugyan, de a szlovákiai gazdaság képes megbirkózni a helyzettel. Az a lényeg, hogy a jelenlegi válsághelyzet csak ideiglenes, és amilyen hirtelen jött, ugyanolyan hirtelen meg is szűnik majd”

 

áll Peter Kažimírnak, az NBS elnökének állásfoglalásában. Kitért arra is, hogy az Európai Központi Bank nemrég olyan intézkedéseket foganatosított, amelyek megnyugtatták a pénzpiacokat és védelmezi a pénzügyi szektor egészét, így vele az embereket is.

 

Az NBS arra számít, hogy a gazdaság újból már csak jövőre kap erőre, más szavakkal, legalább egy évet várni kell, hogy ismét pozitív tartományba kerüljenek a mutatószámok.

 

Szlovákia utoljára 2009-ben szenvedett el hasonló gazdasági visszaesést, akkor 5,5 százalékos recesszióba süllyedt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!