Nyitókép forrása: ft.com

 

Márciusban hatszorosára emelkedett a norvég munkanélküliség mértéke. A Munka és Jóléti Ügynökség pénteki adatai szerint Norvégiában jelenleg 14,7 százalékos az állástalanok aránya. A foglalkoztatottság mélyrepülése azután indult meg, hogy a norvég kormány vészhelyzeti korlátozásokat rendelt el.

 

A norvég statisztikai kategóriáknak megfelelően az aktív korú lakosság 10 százaléka teljesen munkanélküli, 3 százaléka „csak” részlegesen az.

 

A munkanélküliség meredek megugrására azután került sor, hogy a norvég kormány három héttel ezelőtt a koronavírus miatt vészhelyzeti leállásokat rendelt el a közhivatalokban, bezárták az iskolákat, az óvodákat. Az intézkedés több százezer elbocsátást váltott ki az 5,4 millió lakosú skandináv országban.

 hirdetes_300x300  

 

Bár sok elbocsátást a munkaadók (beleértve az éttermeket és légitársaságokat) átmenetiként jelöltek meg, ám nem tudni, hogy a jelenlegi válság meddig tart és mennyi cég esik áldozatául.

 

Norvégia Európa egyik legjelentősebb földgáz és kőolajtermelője, ám a fekete arany piacát a koronavírus-járvány európai kirobbanásával egyidőben az orosz-szaúdi olajárháború küldte padlóra, így jelentősen korlátozódtak Norvégia eszközei a válság kezelésére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.