Nyitókép: Shutterstock

 

Az idei húsvéti bevásárlás drágábban fog kijönni a hazai vásárlóknak.

 

Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzőjének elmondása szerint az egyes élelmiszertípusok árának növekedésével egy átlagos szlovákiai négytagú családnak a húsvéti bevásárlás 13%-kal lehet drágább a tavalyihoz képest.

 

 hirdetes_300x300  

Az alma is drágább lett

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal utolsó elérhető adatai szerint egy átlagos, 20 tételből álló húsvéti bevásárlásért 46,81 eurót fizettünk.

 

Buchláková szerint addig, amíg idén a tejtermékeken spórolni tudnak a háztartások, addig például az alma 14,5%-kal drágult. A tavalyi évhez képest a sertéshús és az abból készült termékek ára szökött fel a leginkább.

 

Az elemző szerint mindez az afrikai sertéspestisnek köszönhető, ami világszerte megtizedelte a sertéstelepeket. Mindezek ellenére a sertéshús iránti kereslet Európa-szerte megnőtt, a növekvő árakat pedig már tavaly óta érzékelhetik a fogyasztók.

 

A tavalyi árakkal összehasonlítva idén a tojás 5,6%-kal, a rétesliszt (polohrubá múka) 6,5%-kal a sonkás szalámi pedig 15%-kal lett drágább. Ezekkel a termékekkel ellentétben 18,7%-kal olcsóbb lett a túró, 8,5%-kal a vaj, 11%-kal pedig a burgonya.

 

A cukor az utóbbi három évhez képest most legdrágább

 

Az utóbbi három évvel összehasonlítva a világpiacon a cukor ára szökött a legmagasabbra.

 

Buchláková szerint ennek az az oka, hogy Indiában, a világ legnagyobb cukortermelő országában, jelentősen csökkent a cukortermelés. Nálunk a kristálycukor kilóját átlagosan 0,74 euróért árulják, ami a tavalyi évhez képest 7%-os növekedést jelent.

 

Általában érvényes, hogy a gyenge termés magasabb élelmiszerárakat hoz magával. Azonban a kereskedők húsvét előtt hagyományosan kedvezményes áron kínálják az olyan alapvető élelmiszereket, mint a tej, cukor és a liszt.

 

Az elemző szerint idén a jelenlegi helyzetre való tekintettel jelentős élelmiszerhalmozásra számítanak.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!