Nyitókép forrása: sme.sk

 

A 250 főnél több embert foglalkoztató nagyvállalatok is segítséget kapnak a kormánytól, hogy ne kell elbocsátaniuk alkalmazottaikat a koronavírus okozta gazdasági problémák miatt – jelentette be Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszterrel közös mai sajtótájékoztatóján.

 

Az új intézkedések háttere, hogy a hét elején a kormány tagjai a külön tárgyalásokat folytattak a nagyvállalatok képviselőivel. Ennek eredményeként a következő engedményeket fogják beterjeszteni a parlament elé:

 

1. A 2020. áprilisi járulékfizetési kötelezettség alól mentesítik azokat a cégeket, amelyek kénytelenek voltak a szükségállapot miatt bezárni telephelyeiket. Ezen felül már hatályos az a módosítás, amely lehetővé teszik, hogy a márciusi járulékfizetési kötelezettséget július végére halasztották.

2. A munkahely megtartására bevezetett bértámogatást hamarosan már a 250 főnél nagyobb vállalatok is igényelhetik. Eddig a bruttó bér egy részének (akár 80 százalékának) állami átvállalását a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak tették lehetővé.

3. Az bértámogatási intézkedést kiterjesztették azokra a cégekre is, amelyek már a februári járulékokat sem tudták befizetni a járvány következményeként.

 

 hirdetes_300x300  

Nem teljesen tisztázott, hogy pontosan mit fog tartalmazni majd a törvénymódosítás. Van különbség ugyanis aközött, hogy egy vállalat a járvány miatt kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét (például a Decodom, amelynek napi bevételei drámaiak megzuhantak a kereslet csökkenése miatt), illetve hogy külföldi beszállítóinál állt le a termelés, és nincs alkatrész az üzem ellátáshoz (tipikus példa a Volkswagen pozsonyi üzeme).

 

Krajniak elmondása szerint eddig 36 ezer munkáltató igényelte a bértámogatást, ebből 1700-at már elbíráltak. Krajniak azt is elmondta, hogy bizonyos fokú támogatásra számíthatnak azok a cégek is, akik hosszabb ideje nem fizették be a járulékaikat, de nyilván nem számíthatnak majd akkora segítségre, mint az időben fizetők.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!