Nyitókép forrása: ihodnoty.sk

 

A Munka- Család- és Szociálisügyi Hivatal legfrissebb foglalkoztatási statisztikái szerint Szlovákiában márciusban enyhén nőtt a munkanélküliség. Ám ha közelebbről megvizsgáljuk az adatokat,  azt látjuk, hogy egyes járásokban több száz munkahely szűnt meg az elmúlt három hónapban.

 

Jelenleg a szlovák munkanélküliségi ráta 5,19 százalék. A magyarlakta járásokban 6,38 százalék, vagyis továbbra is magasabb, mint az országos átlag.

 

Ha összevetjük a márciusi adatokat a januárival, a munkanélküliség markáns növekedését láthatjuk. Januárhoz képest csak Kassa vidékén, a Rozsnyói és Tőketerebesi járásokban csökkent a regisztrált munkanélküliek száma. Minden más magyarlakta járásban azonban nőtt.

 hirdetes_300x300  

 

Legnagyobb mértékben a Vágsellyei járásban, ahol januárban még 543 állástalant tartottak nyilván, márciusban viszont 976-ot. Ez nyolcvan százalékos növekedés.

 

Az Érsekújvári járásban 43 százalékkal nőtt az állástalanok száma. Januárban még 2,73 százalékos volt a munkanélküliség, márciusban ez a szám 3,75 százalékra ugrott. Ez csaknem nyolcszáz elvesztett munkahelyet jelent.

 

Látványosan lódult meg a munkanélküliség a Dunaszerdahelyi járásban is. 383-mal több állástalant tartottak nyilván márciusban, mint januárban, ami 31 százalékos növekedést jelent – a munkanélküliségi ráta 2-ről 2,7 százalékra nőtt – ez még mindig alacsonynak mondható, de a trend önmagáért beszél.

 

A Komáromi és a Nyitrai járásban 400-400 munkahely szűnhetett meg, ennyivel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma januárhoz képest.

 

A koronavírussal való összefüggés aligha kérdéses, tavaly márciustól idén januárig a legtöbb járásban javult a foglalkoztatottság, ám most megugrott az állástalanok száma. Országos szinten 5900-zal több az állástalan, a magyarlakta járásokban 3400-zal.

 

 

 

A TASR hírügynökség keddi közlése szerint Losoncon hivatalosan csak egyetlen vállalat (Ekoltech) jelentett tömeges elbocsátást, amely 47 embert érint. A rimaszombati és losonci munkaügyi hivatalok is azt tapasztalták, hogy a korábban külföldön munkát vállalók jelentkeznek be a munkanélküli nyilvántartásba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!