Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Megérkeztek a múlt heti amerikai munkanélküliségi adatok, amelyek nem hozták el a várt mérséklődést.

 

Öt héttel ezelőtt mindenki megkongatta a vészharangot az Egyesült Államokban, mikor egy hét alatt 3,3 millióan veszítették el állásukat. A rákövetkező héten érkezett az újabb pofon: újabb 6,6 millió ember vált munkanélkülivé, majd egy héttel később megismétlődött ugyanez a szám. Egy héttel azután 5,25 millió ember kért munkanélküli segélyt, most pedig több mint 4,3 millió.

 

Így összesen öt hét alatt 26,4 millió ember veszítette el munkáját. Már több állás szűnt meg, mint amit a 2008-as krízis után sikerült újraépíteni, a recesszió pedig egyelőre elkerülhetetlennek látszik Amerikában. Korábbi elemzések több mint 50 millió munkanélkülivel számol – ez az összlakosság hetede.

 hirdetes_810x300  

 

A jelenlegi adatokat semmilyen időtávba sem lehet úgy értelmezni, hogy ne az 1929-es nagy gazdasági válság óta eltelt idő legsúlyosabb állásvesztési hullámát jelentse.

 

Az Amerikai Munkaügyi Hivatal úgy becsüli, hogy az elmúlt heti változások után az amerikai munkanélküliségi ráta 23 százalékosra nő, ami csak 1,9 százalékponttal alacsonyabb, mint a nagy gazdasági válság idején mért állástalanság.

 

Közben a The New York Times arról cikkez, hogy egyes amerikai államokban a munkanélkülis segélyek nagysága meghaladja az átlagkereset nagyságát, miután a segélyt a kormányzat 600 dollárral fejelte meg. A legjobban Maine, Új-Mexikó és Idaho államok jártak, ott az átlagkereset nagyjából az átlagbér 130 százalékát kapján meg most a munkanélküli segélyre szorulók.

 

Jóval kevesebb olyan amerikai állam van ugyanakkor, ahol nem lépték át ezt a határt. Alaszkában, New York államban, Washington D.C., vagy Illionis esetében még mindig kisebb a segély, mint az átlagos kereset. persze a felsoroltak között vannak magas átlagkeresetű államok is.

 

Az amerikai munkanélküli segély országos átlaga eredetileg 371,88 dollár hetente. Ezt fejelte meg a Kongresszus heti 600 dollárral, kvázi az átlagos segély nagyságát kiegészítették az átlagkereset szintjére.

 

A munkanélküli segély nagyságát a közgazdászok szerint azon a szinten kell tartani, ami segíti az állástalant a felszínen maradásban, de elég kevés ahhoz, hogy munkakeresésre ösztönözze. Most azonban jelentősen fordult a kocka: a járvány miatt az amerikai magas munkanélküli segély célja épp az, hogy ne a csak a felszínen tartsa az embereket, de egy idei ne akarjanak tömegesen munkát keresni, mert az társadalmi kockázatokat jelent.

 

Szlovákiában a munkanélküli segély szedésének határidejét tolták ki a válsághelyzet végéig.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!