Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

A nagy világválság óta nem volt ennyire padlón a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban. Márciusban 870 ezer, áprilisban pedig 20 millió munkahely szűnt meg. A munkanélküliségi ráta a járvány előtt 3,5 százalékról 14,7 százalékra emelkedett. A helyzet katasztrofális – derül ki a Bloomberg cikkéből.

 

Némi reményre ad okot, hogy a munkájukat elvesztők egy része talán a korlátozó intézkedések megszűnésével visszakapja állását, de ez csak töredékükre lesz igaz. A kiskereskedelemben 2,1 millió munkahely szűnt meg, a gyártásban 1,33 pozíció tűnt el. Még az egészségügyi szektorban is 1,44 millióval kevesebb az állás, mert a nem COVID-19-cel összefüggő eljárásokra és adminisztrációs feladatokra jelenleg nincs igény. A 2008-as válság óta létrehozott munkahelyeket a koronavírus egyetlen hónap alatt teljes egészében bedarálta.

 

A munkaerő részvételi aránya az USA-ban 60,2 százalékra esett vissza, amire 1973 óta nem volt példa. Ráadásul a legsúlyosabban érintett korosztályok épp a legaktívabbak is: a 25-54 éves korosztály.

 hirdetes_810x300  

 

Munkaerő részvételi arány = Munkaerő/polgári nem intézményesített népesség (ahol a munkaerő a foglalkoztatottak és a munkanélküliek összege, a polgári, nem intézményesített népesség pedig a 16 évesnél idősebb lakosság mínusz a börtönök, szociális otthonok, elmegyógyintézetek és hasonlók lakossága és mínusz a fegyveres erők és aktív szolgálatosok száma).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!