Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Európában hatalmas készletek halmozódhatnak fel, mert bár a házhoz szállítás gyakorisága a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején megsokszorozódott, a nagy húsigényű, hírneves tömegrendezvények elmaradnak – írja a Bloomberg hírügynökség.

 

Az olyan nagy, európai jelentőségű tömegrendezvények, mint az Oktoberfest vagy a karácsonyi vásárok elmaradása önmagukban is padlóra küldheti a húsipart Európában, de ezeken kívül is akad jócskán probléma, amire a tenyésztők és a vágóhidak még nem találtak megoldást.

 

Európában jelentős hústöbblet alakult ki, a készleteket gyakorlatilag már alig van hol tárolni. Hollandiában a borjúhús iránti kereslet esett vissza, Németországban a kebabé, és ezeket a hiányosságokat a gyorséttermi kiszállítások kiszélesítése sem tudta pótolni.

 hirdetes_300x300  

 

Az USA előrejelzése szerint az EU sertéshús igénye 0,6 százalékkal, hét éves minimumra esik vissza idén – nagyjából 20,3 millió tonnára. A marha- és csirkehús esetében a visszaesés szintén többéves rekordot dönt majd meg.

 

Mivel az otthoni létre berendezkedő lakosság nagy része a könnyen feldolgozható darálthús iránti keresletét megtartotta, annak ára még tartja magát, de a többi húsfajta esetében a túlkínálat még az éttermek újranyitása esetén is megmaradhat – temérdek készlet hever a vágóhidak raktáraiban.

 

A húsiparra nézve újabb csapás a vegán étrend népszerűségének növekedése. Felmérések szerint a németek 63 százaléka hajlandó csökkenteni húsfogyasztását, és jó részük éppenséggel azért, mert úgy hiszi, ezzel hozzájárulhat a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

 

A Bloomberg azonban azt is megjegyzi, hogy miközben a húsipar döglődik a járvány miatt, addig az EU protein-alternatívákat keres, és a befutók között a rovarok és az algák szerepelnek.

 

Az argentin marhahús egyébként jelentős, EU-ba irányuló exportja megcsappant, mert a legnagyobb vevők, az éttermek nem működnek. A kínai kereslet korábbi növekedése miatt felpörgetett uniós sertéstenyésztés most nem talál piacot, ezért az élőállat-árak is zuhanásba kezdtek, főleg Németországban és Franciaországban.

 

Egyelőre senki sem tudja, mikor térhetnek vissza a húságazatban tevékenykedő vállalatok a járvány előtti értékesítéshez, de valószínű, hogy még egy jó ideig durva túlkínálattal kell majd szembenézniük az európai uniós piacon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!