Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) javasolja az 1 és 2 centesek használatának korlátozását, ezzel együtt javaslatot tesz a vásárlások végösszegének kerekítésére nulla vagy 5 centre. Az NBS ezzel a kormány programnyilatkozatában foglaltakra kíván reagálni, amely szintén a kerekítésekre voksolna.

 

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, ugyanis a vásárlások végösszegének kötelező kerekítésének bevezetése után sem utasíthatnák el az eladók/kereskedők az 1 és 2 centeseket, ha a vásárló éppen azzal szeretne fizetni.

 

A Pénzügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy a kerekítés bevezetése után, ha például külföldiek szeretnének fizetni, úgy kénytelenek lennének az üzletesek elfogadni az aprópénzt is, mivel az eurozónában változatlanul forgalomban maradnának az érmék.

 hirdetes_300x300  

 

Az 1 és 2 centeseket kizárólag az Európai Központi Banknak áll jogában eltörölni és ezzel kivonni a forgalomból. Épp ezért a Pénzügyminisztérium szerint az NBS-nek kellene tolmácsolni az EKB felé Szlovákia kérését az egy és kétcentesek eltörlésére vonatkozóan.

 

A vásárlások végösszegének kerekítése szerepel a Matovič-kormány programnyilatkozatában, így várhatóan a következő években megnyitják majd a kérdést a parlamentben.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!