Nyitókép: napalate.sk

 

Az Európai Unió 27 tagországa közül a szlovákiai nyugdíjasoknak vannak a legnagyobb kiadásaik a lakhatásra és az élelmiszerre. A havi kiadásaik 57%-át költik ezekre a tételekre.

 

Egy átlagos szlovákiai nyugdíjasnak az éves bruttó bevétele 5 368 euró, a kiadások pedig mintegy 4 145 eurót ölelnek fel.

 

 hirdetes_300x300  

„A szlovákiai nyugdíjasok éves fogyasztási kiadásai a háztartásra 3 760 eurót tesznek ki. A nyugdíjasok évente 987 eurót költenek el a lakhatásra, több mint 1 000 eurót pedig az élelmiszerre és az alkoholmentes italokra. A harmadik legtöbb kiadást felemésztő tétel a közlekedés, ami évente 290 eurót nyel el a nyugdíjasok pénztárcájából. Az összes többi lakossági csoporthoz képest a nyugdíjasok költik a legtöbbet a gyógyszerre, mégpedig 210 eurót”

 

– magyarázta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

 

Az élelmiszerre és a lakhatásra a luxemburgi nyugdíjasok költik a legkevesebb pénzt

 

A szlovákiai nyugdíjasok az élelmiszerek közül leginkább pékárut, tejtermékeket és húst vásárolnak. A 2018-as adatok szerint egy nyugdíjas évente mindössze 170 eurót költ zöldségekre és gyümölcsökre. Ezek azok a tételek, amelyeket a nyugdíjasok a legritkábban vásárolnak. Ezenkívül keveset – évente nem egész 120 eurót – költenek cipőkre és ruhákra is.

 

„Az élelmiszerre és a lakhatásra a luxemburgi nyugdíjasok költik a legkevesebb pénzt, mégpedig a havi kiadásaiknak mindössze a negyedét. Amennyiben az egész EU-t vesszük alapul, akkor a nyugdíjasok élelmiszerre és lakhatásra költött kiadásait illetően az északi országok vannak a legjobb helyzetben”

 

– tette hozzá Buchláková.

 

Az elemző szerint Szlovéniát kivéve az összes posztkommunista országban a nyugdíjasok kiadásainak 50%-a az élelmiszerre és a lakhatásra megy el.

 

A nyugdíjasok számára a lakhatás, a víz, az energia és az üzemanyag Szlovákiában és Csehországban a legdrágább. Csehországba a fogyasztási kiadásaik 28,6%-át, Szlovákiában a 28,3%-át költik rá.

 

A fogyasztói kiadások arányát tekintve 26,9%-kal Norvégia áll a harmadik helyen, után következik Svédország 26,7%-kal. 20% felett van Lengyelország, Magyarország, Németország, Finnország, Lettország és Románia. A fogyasztói kiadások közül a fentebb említett tételekre a legkevesebb pénzt a máltai nyugdíjasok költik (9,4%), de a déli államokban – Cipruson, Görögországban és Spanyolországban – sem lépik át a 15%-ot.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.