Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Nagyon örülök, hogy három hónapnyi intenzív tárgyalás után sikerült új alapokra helyezni az állam és a bankszektor kapcsolatát – jelentette ki Igor Matovič (OĽANO) kormányfő Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszterrel és a Szlovákiai Bankszövetség képviselőivel közös sajtótájékoztatóján.

 

A sajtótájékoztatóra azután került sor, hogy Heger és a Bankszövetség vezetői közös nyilatkozatot írtak alá a bankjárulék eltörlésének megkezdéséről. A bankok cserébe kötelezték magukat, hogy részt vesznek a gazdaság újraindításában.

 

Bankjárulék helyett hitelkihelyezés

 hirdetes_810x300  

 

Igor Matovič a megállapodás lényegét a következőképp foglalta össze: A bankjárulékon keresztül a bankok évi 150 millió eurót fizettek át az államnak, ez viszont halott pénz volt, amely „mint Kičura trezorjában az aranyrudak” nem dolgoztak, nem forogtak a gazdaságban. (A vonatkozó törvény szerint a bankjárulékból származó bevételt egy állami költségvetésen kívüli bankszámlán kellett gyűjteni).

 

Az új megállapodás szerint a bankjárulékból eddig befolyt, egyébként befagyasztott összegből egymilliárd eurót áthelyeznek a Fejlesztési Alapba, ahol aztán állami beruházásokra lehet majd felhasználni: kórházépítésre, bérlakásépítésre és hasonlókra.

 

Ezen felül a bankok kötelezik magukat, hogy félmilliárd euró értékben (évente) hitelt nyújtanak állami projektek megvalósításához, illetve további egymilliárd euró értékben növelik a hitelkihelyezésüket a háztartások és a vállalatok javára.

 

„A bankjárulékból származó halott pénz életre kel és segíteni fog, hogy Szlovákiát egy új érába vezessük át”

 

mondta a megállapodás kapcsán Eduard Heger pénzügyminiszter.

 

A SLSP elnöke, Peter Krutil azt nyialtkozta, hogy a megállapodás némileg tovább tartottak, mint várták. Krutil úgy nyilatkozott:

 

„A gazdaság újraindításának és az emberek szükségleteinek teljesítésének feltétele az egészséges bankszektor, ezért a romboló bankjárulék eltörlése jó hír az emberek, a cégek és a szlovákiai bankok számára is”

 

Alexander Resch, a Bankszövetség elnöke a nyilatkozatot „a kiváló együttműködés” bizonyítékának nevezte.

 

A megállapodást egyébként még a volt Smeres pénzügyminiszter, Peter Kažimír is előrelépésnek nevezte.

 

Hivatalosan a bankadó nem szűnik meg, de értéke 0-ra csökken. A pénzügyminisztérium azzal számol, hogy az egymilliárdos hitelkihelyezés 200-300 millió euró pluszbevételt hoz majd az államnak a fogyasztáson keresztül. Ráadásul a bankok arra is kötelezték magukat, hogy az emlíett keretekből államkötvényeket is vásárolnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.