Nyitókép forrása: sme.sk

 

Ľubomír Jahnátek, a Smer mindenese számtalan pozícióban volt már a legkülönfélébb ágazatokban, attól függően, hol volt szükség Robert Ficonak populista döntésekre.

 

Jahnátek az első Fico-kormány idején gazdasági miniszter volt, 2012-ben mezőgazdasági miniszter, majd jó szlovákiai szokás szerint mindenféle szakmai elismerést és titulust kapott, például Ivan Gašparovič kinevezte az eletroenergetika professzorának, annak ellenére, hogy nem teljesítette a törvényi feltételek mindegyikét.

 

2017-ben került az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) élére megint csak politikai jelölés alapján. Mivel a Smer 2006-os győzelmét nagyrészt rezsikiadások Dzurinda-kormányok idején zajló drámai növelésének köszönhette, az áram- és gázár korlátozásáért is felelős hivatal kulcsfontosságú része volt Robert Fico politikai marketingjének.

 hirdetes_810x300  

 

És így volt ez a választások előtti hónapokban is. Az Európai Unió zöldpolitikája miatt megdráguló villanyáram ára több százalékkal nőhetett volna Szlovákiában is, csakhogy közelegtek a választások, így az Árszabályozási Hivatal beavatkozott, de nem a szokványos módon.

 

Leváltották, de ezzel még nincs vége

 

Jahnáteket nemrég a Richard Sulík (SaS) vezette gazdasági minisztérium hívta vissza posztjáról, és miután átnézték az ÚRSO ügyeit, kiderült, hogy Jahnátek sokmilliós költségvetési lyukakat hagyott maga után a hivatalban.

 

Jahnátek vélhetően papíron nagyobb áramfogyasztást jelzett előre az idei évre, miközben csökkentette a megújuló energiáknak szánt illeték nagyságát. Csakhogy az irreálisan magas fogyasztás nem valósult meg, ráadásul a koronavírusjárvány miatt még vissza is esett az áramfogyasztás mértéke.

 

A csak papíron létező magas bevételek elmaradása miatt az áramellátás rendszerében 80 millió eurós lyuk keletkezett, ami hamarosan 100 millió euróval fog emelkedni:

 

„Itt van 80 millió eurós hiány a rendszerben, ami az előző vezetés inkompetenciája miatt kelezett”

 

idézte Karol Galek gazdasági államtitkárt a Hospodárske Noviny gazdasági napilap. Galek szerint a hiány csak akkor lenne 80 millió euró, ha a tavalyi szinten maradt volna az áramfogyasztás. A járvány azonban közbeszólt, így a hiány hamarosan 180 millió euróra fog emelkedni.

 

„Megnézzük a Btk. 327a paragrafusát” – reagált Richard Sulík gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes Jahnátek manipulációjára. Az említett paragrafus a közhivatalt ellátó személy hanyagságból elkövetett károkozására vonatkozik.

 

Jahnátek szerint mindenki más a hozzá nem értő…

 

Egyébként Jahnáteknek nepotizmus, a szükséges szakmai tapasztalat hiánya és a Duslo vállalat helyzetbe hozása miatt kellett távoznia hivatalából.

 

„Megvizsgáljuk professzori és más kinevezéseit is”

 

jelezte Sulík.

 

Jahnátek természetesen a minisztériumot vádolja hozzá nem értéssel, de érvelése csak a felelősség áthárítására elegendő. A smeres „polihisztor” azt állítja, hogy ő az piackutató OKTE cég adataiból indult ki, és az eltérés csak a koronavírus-járvány miatt jött létre.

 

„Az ilyen kis eltéréseket korrekciókkal szokás megoldani”

 

mondta, hozzátéve, hogy Galekék ostobaságokat beszélnek, és hogy amatőrök, nem értik az egész problematikát.

 

Mindenesetre a mostani válságos időkben „kis eltérésnek” nevezni 180 millió eurónyi hiány nem túl szakmai megközelítésre utal…

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!