Nyitókép forrása: politico.eu

 

Az idei év második negyedévében az elmúlt húsz év legdurvább visszaesését szenvedték el az oroszok átlagos rendelkezésre álló jövedelmük alapján. Csaknem 10 százalékkal esett vissza a gazdaság is a koronavírus-járvány és a mélyvölgybe kerülő olajárak miatt.

 

Az orosz gazdasági minisztérium közlése alapján a Reuters hírügynökség azt írta, hogy az orosz gazdaság 2020 második negyedévében 9,6 százalékkal esett vissza, miközben az első negyedévben még 1,6 százalékos bővülést tudott elérni. Az idei évben az orosz GDP várhatóan 6 százalékkal csökkenhet (összehasonlításképp, Szlovákia esetében az előrejelzések 9 százalékos visszaesésről szólnak – a szerk.).

 

Júniusban a mélyrepülés 6,4 százalékra mérséklődött, de a világjárvány legdurvább heteiben az orosz gazdaság 10,7 százalékos mínuszban is járt. A júniusi mérséklődés hátterében a karanténintézkedések fokozott feloldása állt.

 hirdetes_300x300  

 

A gazdaság állapota egy dolog, ám egyúttal rendkívül rossz híreket közölt az orosz statisztikai hivatal, a Rosstat is. Az a múlt héten közölte, hogy egy átlag orosz állampolgár rendelkezésre álló jövedelme a második negyedévben 8 százalékkal csökkent – ilyen zuhanás ezen a téren 1999 óta nem történt.

 

Oroszországban a rendelkezésre álló jövedelem érzékeny téma, alakulása központi téma a társadalomban. Maga a fogalom a háztartások tényleges, adózás és állami elvezetések után megmaradt jövedelmét jelenti, illetve a tényleges fogyasztás és megtakarítások összege.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!