Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A U.S. Steel vasmű szakszervezetei szerdán sztrájkkészültséget hirdettek amiatt, hogy 25 találkozó után sem sikerült megállapodni a cégvezetéssel a kollektív szerződésekről.

 

Juraj Varga szakszervezeti elnök szerint, ha (a közvetítő kijelölésétől számítva) harminc napon belül nem történik előrelépés, akkor a munkabeszüntetés sem kizárt. A kassai vasmű cégvezetése a szakszervezetek döntését elfogadta, hozzátéve, hogy továbbra is bízik a megegyezésben és az együttműködésben.

 

A vasmű vezetése hivatalosan arra vár, hogy előrelépés szülessen Brüsszelben az európai acélpiac kínai dömpinggel szembeni védelméről, vagy legalábbis a piaci nehézségekkel szembeni támogatásokról.

 hirdetes_810x300  

 

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt az eladatlan olcsó kínai acél Európába nyomul, miközben az uniós zöldprioritások miatt emelkedik az energia ára – márpedig a kohászat az egyik legenergiaigényesebb ágazat. Többek között emiatt is késlekedtek tető alá hozni az új kollektív szerződést, ami a június 30-án lejárt szerződés helyébe léphetett volna. A koronavírus-járvány csak súlyosbította a piaci kilátástalanságot.

 

A piaci nehézségek miatt vállalat tavaly rövidített munkaheteket és leépítést helyezett kilátásba, de a járvány miatt kényszerűségből végül mindenképp haza kellett küldenie egy időre alkalmazottait. Jelenleg az otthon veszteglő munkások bérük 60-80 százalékát kapják meg a vállalattól.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!