Nyitókép: Shutterstock

 

Szlovákiában ismét be fogják tiltani a saját gyümölcsből készült otthoni pálinkafőzést. Mindez abból a jövedéki adókról szóló törvénymódosításból derült ki, amit a pénzügyminisztérium bocsátatott tárcaközi egyeztetésre. A házi pálinkafőzést az előző kormány ideje alatt legalizálták a Most-Híd javaslatára.

 

 „Annak érdekében, hogy megelőzzük az adóelkerüléseket, illetve az adóhatóságra nehezedő pénzügyi és adminisztratív terheket, megszüntetjük az otthoni pálinkafőzést”

 

– szerepel a törvénymódosító javaslatban.

 hirdetes_300x300  

 

A 2019. január 1-jétől engedélyezett otthoni pálinkafőzés óta 2 160 euró jövedéki adó érkezett az állami költségvetésbe, miközben az adóigazgatási költség ennek az összegnek a többszöröse.

 

A vámhivataloknál jelenleg 26 magán pálinkafőző van bejegyezve, az éves jövedéki adó pedig 135 euró.

 

A pénzügyminisztérium szerint egyre valószínűbb az is, hogy a pálinkafőző berendezéseket illegális szeszgyártásra használják. Az adóhatóság szerint megnövekedett azoknak a szeszfőző berendezéseknek az eladása, amelyeket nem EU-s tagországokból hoztak be. Ezeket a berendezéseket aztán készpénzért továbbadják olyan természetes személyeknek, akiknek nem Szlovákiában van az állandó lakhelyük, ám a szóban forgó berendezések nagy valószínűsségel továbbra is az országban maradnak.

 

A pénzügyi tárca számításai szerint a vámhivataloknak az otthoni szeszfőzés körüli teendők miatt 2019-ben 8 975 eurós, idén pedig 3 153 eurós kiadásuk volt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!