Nyitókép: TvNoviny.sk

 

Az egycentes érmék a hazai polgárok 90%-át bosszantják, de a kétcentes érmék is hasonló „népszerűségnek“ örvendenek.

 

A legkisebb eurócentek nemcsak az emberek számára jelentenek terhet, de a kereskedők és a központi bank számára is.

 

 hirdetes_300x300  

A Szlovák Nemzeti Bank júniusban tette közzé az Eurobarometer azon felmérését, melyből kiderült, hogy a szlovákiai polgárok 74%-a megszüntetné a legkisebb centeket. A központi bank szerint a centesek nagyon gyakran elvesznek a forgalomban, a bankokhoz pedig egyáltalán nem térnek vissza.

 

A Szlovák Nemzeti Bank szerint az egycentesek esetében 60%-os, a kétcenteseknél 40%-os a veszteség. A többi használatban lévő eurócenteseknél a veszteség átlagosan 10% alatt van.

 

A központi bank idén júniusban javaslatot tett arra, hogy a fizetés során korlátozzák az egy- és kétcentesek használatát. Ezt a lépést azonban csak és kizárólag az Európai Biztosság hozhatja meg.

 

Törvényjavaslatot készítenek elő

 

A Szlovák Nemzeti Bank banki tanácsa júniusban hagyta jóvá az egy- és kétcentesek okozta problematikáról szóló anyagot, amit továbbküldött a pénzügyminisztériumnak.

 

A központi bank azt javasolja, hogy az üzletekben kerekítéssel oldják meg az árakat. Amennyiben a vásárló készpénzben fizet, akkor a boltosnak a bevásárlás árát a legközelebbi nullára vagy ötcentesre kell kerekítenie.

 

A bank azt is megvizsgálta, hogy a kerekítéssel a háztartások havonta mennyi összegtől esnének el. Az eredmény: nulla vagy maximum két cent. A változásnak tehát elhanyagolható következményei lennének.

 

A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint törvénymódosító javaslatot készítenek elő az egy- és kétcentesek korlátozására készpénzes fizetések esetén. Mivel a törvényalkotási eljárás még csak kezdetleges fázisban van, ezért a pénzügyi tárca konkrét információkat nem akart elárulni.

 

Nem mi vagyunk az egyetlenek

 

Az egy- és kétcentesek nemcsak a hazai polgárokat dühítik, de más európai országok lakosait is. A legkisebb eurócentek használatát már az olaszok, írek, belgák, hollandok és finnek is korlátozták, és a szlovákokhoz hasonlóan az észtek is gondolkodnak rajta.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!