Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

2022-től Szlovákia bevezeti a Foglalkoztatás Fenntartásáért Alapot, ami kvázi a német mintájú, tartós Kurzarbeitnek felel meg. A kurzarbeit olyan bértámogatást jelent, amely során az alkalmazott bérének egy részét az állam fizeti át.

 

Az új Alap létrehozásáról Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter számolt be pénteken. Elmondása szerint nem csak a vállalatok, de az egyéni vállalkozók (živnostníci, SZČO) is pályázhatnak támogatásra. Ennek megfelelően cégek és az egyéni vállalkozók fogják feltölteni a kurzarbeit-alap kasszáját is.

 

Krajniak szerint az új alap megtervezésénél fenntarthatóságra és kiszámíthatóságra törekedtek. Az Alapból származó pénzt kizárólag a munkahelyek megőrzésére lehet majd használni.

 hirdetes_300x300  

 

Előzetesben annyit lehet tudni, hogy a bértámogatási programba bekapcsolt alkalmazottak tiszta bérük 80 százalékát kaphatják majd meg:

 

„Ez azt jelenti, hogy az alkalmazott lemond 20 százalékról, a munkáltató kifizet 20 százalékot, az Alap pedig vállalja a 60 százalékot”

 

magyarázta Krajniak, hozzátéve, hogy a százalékos értékeken kívül van abszolút felső határ is: az Alapból egy alkalmazottra (egy havai fizetésére) legfeljebb 1340 euró utalható ki, ebben az esetben a munkáltatónak 447 euróval kell hozzájárulnia a munkás béréhez. Az egyéni vállalkozók 673 euró támogatást igényelhetnek.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!