Nyitókép: Komjáthy Petőcz Andrea

 

A Pénzügyminisztérium közzétette, hogy az egyes szlovákiai települések mennyi pénztől estek el, melyeket egyébként a jövedelemadókból meg kellett volna kapniuk. Az ún. részadó (podielové dane), melyet havi bontásban kapnak meg az államtól, az önkormányzatok számára kulcsfontosságú bevétel.

 

A minisztérium által közzétett lista tanúsága szerint a szlovákiai települések 121,5 millió euróval kaptak kevesebbet az elmúlt hónapokban. A kisebb településeknél (kb. 500 fő alatt) néhány ezer eurós kiesésről beszélhetünk, míg egy 1200 fős községnél már több mint 20 ezer euró a kieső összeg.

 

Az olyan városok esetében, mint például Komárom, a részadó hiányából származó mínusz közelíti a 700 ezer eurót.

 

 hirdetes_810x300  

A minisztérium felhívta rá a figyelmet, hogy bár a legkevesebbet a kisebb falvak vesztették a válságon, számukra a néhány ezer eurós hiány is jócskán megbonyolíthatja és megnehezítheti a mindennapokat. Amellett, hogy a minisztérium tudatosítja a települések nehézségeit, jelezte, hogy az államnak sem akkorák a bevételei, mint amit a válság előtt vártak.

 

A kormány a napokban hagyta jóvá a kamat nélküli kölcsönök programját a települések és megyei önkormányzatok számára a bevételkiesés lefedésére. Az eddig megjelent információk szerint a kölcsönöket csak 2024-ben kellene elkezdeniük törleszteni, miközben bizonyos esetekben akár el is engedheti a tartozást az állam. Ennek pontos feltételei egyelőre nem tisztázottak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.