Nyitókép forrása: news24.com

 

Július 1-jén a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették az első tranzakciók elindítását, most azonban arról állapodtak meg az Afrikai Unió tagjai, hogy január elsejével online platformon indítják meg a kereskedelmi tárgyalásokat a szabadkereskedelmi egyezmény nyélbe ütése céljából.

 

Az Afrikai Unió Bizottsága és több mint 20 multinacionális vállalat egy virtuális kereskedelmi-diplomáciai online csatornán keresztül folytatja a világ legnagyobb kiterjedésű szabadkereskedelmi övezetének létrehozását január 1-jén. A korábban kezdett tárgyalásokat fel kellett függeszteni a járvány miatt.

 

A tervek szerint 2030-ra minden területen teljesen működőképes szabadkereskedelmi övezet jön létre az afrikai kontinensen, 1,2 milliárd ember potenciális piacával, 2500 milliárd dollárnyi GDP-vel nagyobb lesz. A megállapodást Afrika 55 országa közül 54 aláírta – egyelőre Eritrea kilóg sorból. Huszonnyolc ország már ratifikálta is a szerződést.

 hirdetes_300x300  

 

Afrika kontinensen belüli kereskedelme elmarad a többi földrészétől, az összes kereskedelmi tranzakciónak csak 15 százalékát teszi ki, szemben Ázsia 58 százalékos, vagy Európa 70 százalékos arányával. Az afrikai kereskedelmi egyezmény célja, hogy a kontinensen belüli vámokat 90 százalékkal csökkentse, megkönnyítse a munkaerő és a tőke szabad áramlását. A hosszú távú tervek között egy egységes vámunió létrehozása is szerepel.

 

Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!