Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Vérengzés, ítéletnap, mészárlás – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel jellemezték az amerikai tőzsdék csütörtökön kezdődő és pénteken folytatódó lejtmenetét.

 

A Nasdaq az Egyesült Államok második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszere, ami pénteken -5 százalék alá is benézett már. A S&P 500 2,5 százalékot, a Dow Jones Ipari Átlag 2 százalékot esett.

 

A Nasdaq zuhanásáért a technológiai vállalatok részvényeinek meglepő esése felelős. A Bloomberg ezek közé sorolja az Amazont, az Applet, a Microsoftot és a Facebookot. A két nap alatt összesen 10 százalékot vesztett a Nasdaq, de a hatás begyűrűzött Európába is, igaz jóval mérsékeltebb módon (a német DAX 2 százalékot esett).

 hirdetes_300x300  

 

A piaci hangulat hátterében az áll, hogy a technológiai vállalatok részvényeinek elmúlt időszakban látott szárnyalása mögött nem a befektetők derűlátása állt, hanem az, hogy egyetlen cég „túlméretezett” opciós ügyletet hajtott végre. A Financial Times szerint SoftBank egymilliárd dollárt költött tech-derívatívákba a csütörtökön kezdődő lejtmenet előtt.

 

A piac tehát korrekciót hajt végre, amire a SoftBank miatti torzulás miatt volt szükség. A kereskedők ugyanis épp újraárazzák a technológiai cégeket, figyelembe véve az amerikai gazdaság állapotát, és azt a tényt, hogy itt a koronavírus második hulláma (az első hullám pedig már 180 ezer amerikaival végzett).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!