Nyitókép: webnoviny.sk

 

A Platy.sk portál elemzése szerint nem mindenkinek éri meg a fővárosba jönni munkát vállalni. A felmérés azt vizsgálta, milyen fizetésbeli különbségek vannak az egyes munkakörök tekintetében Pozsony, illetve az egyes régiók között.

 

A portál kimutatása szerint a döntés, hogy megéri-e vagy sem, leginkább attól függ, hogy milyen magas pozícióról van szó. A csúcsmenedzserek számára például egyértelműen kifizetődő Pozsonyba költözni. Az ő pozícióikban ugyanis mintegy 25 százalékkal lehet többet keresni a fővárosban, mint bárhol máshol az országban.

 

A felmérés az Eperjesi kerületet, – mely fizetések tekintetében a leggyengébb, – hasonlította össze Pozsonnyal.

 hirdetes_300x300  

 

Ezek szerint egy menedzseri bér Kelet-Szlovákiában 2 489 eurót jelent bruttóban, míg ugyanaz a pozíció Pozsonyban 55 százalékkal, azaz 1 377 euróval ér többet.

 

A segédmunkások, vagy a képesítés nélküli munkaerő, illetve takarítónők alapbére a Pozsonyi kerületben átlagosan 730 euró bruttóban. Az Eperjesi kerületben ugyanez 651 euró, ami csak 12 százalékos különbséget jelent.

 

Összehasonlították az adminisztratív munkaerő fizetését is, melyből kiderült, hogy Pozsonyban 32 százalékkal lehet többet keresni ugyanabban a munkakörben, mint keleten.

 

Az egyik legnagyobb különbség a bérezés tekintetében a programozók körében tapasztalható. Pozsony és Eperjes között 41 százalékos a különbség a főváros javára.

 

Aki tehát úgy dönt, hogy vidékről a fővárosba költözik, jó, ha összehasonlítja, hogy saját szakmájában, iskolázottsági szintjén milyenek a különbségek, Továbbá azt is érdemes számba venni, hogy mennyivel magasabbak a lakhatási költségek a fővárosban, ahol a mindennapi élet is érezhetően drágább, mint vidéken.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!