Nyitókép: webnoviny.sk

 

A pénzügyminisztérium végre közzétette az ún. építkezési tervről szóló dokumentumot. Arról a tervezetről van szó, mely taglalja, mire akarja költeni Szlovákia az EU-ból érkező milliárdokat, melyek a COVID-19 miatt érkeznek.

 

A pénzügyminisztérium dokumentumának egyik vállalása, hogy 2030-ig Szlovákia kikerüljön a közepes bevételek csapdájából, egyben elérje az EU 27 GDP átlagának 92 százalékát.

 

A 119 oldalas tervezet nyolc területtel foglalkozik. Ezek a pénzügyi reformok, a környezettudatos gazdaság, a munkaerőpiac és szociális fenntarthatóság, a képzési rendszer, ötödik terület a tudomány, kutatás, innováció, hatodik az egészség, majd következik a közszféra és annak szabályozása, végül pedig a digitalizáció.

 hirdetes_300x300  

 

A nyugdíjrendszer reformja

 

A pénzügyi reformok fő célja a közkiadások hosszú távú fenntarthatóságának bebiztosítása, a pénzügypolitika megerősítése és az adózási fegyelem növelése.

 

Legnagyobb prioritást a nyugdíjrendszer reformja kapott, mely az első pillér fenntarthatóságán kívül a második pillér teljesítményére is figyelne, tájékoztatva a lakosságot saját nyugdíjjogosultságaikról. A pénzügyminisztérium szerint fontos vállalás a több éves kiadási plafon bevezetése, és a befektetések irányításának reformja is.

 

A fenntartható gazdasági növekedés egyik alapja a dokumentum szerint az adóreform, a vagyoni és környezeti jellegű adózás növelése, egyben csökkentve a gazdasági növekedést korlátozó adóelemeket.

 

A zöld gazdaság terén a legfontosabb prioritások közé a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, az energetikai hatékonyság mértékének növelése, a megújuló energiaforrások arányának növelése tartozik.

 

A szociális fenntarthatóság fejezetében a hosszú távú munkanélküliség csökkentését szolgáló intézkedések állnak, de sok szó esik a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok inklúziójáról is.

 

Az ún. építkezési terv az Európai Unió válasza a COVID-19 járványra, mely súlyosan érintette az egyes országok gazdaságát. A végső tervezetet 2021. április 30-ig kell beterjeszteni az Európai Bizottság elé, melyet a megfelelő jogszabályok elfogadása előzi meg. A pénzügyminisztérium szerint erre 2021 januárjában kerülhet sor.

 

webnoviny.sk

Megosztás:
Címkék: eduard heger

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!