Nándor
  • HUF: 361.95
  • USD: 1.16
  • 7 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Közlekedési infrastrukturális fejlesztéseket sürgetnek az MKP és a Most-Híd megyei alelnökei

Berényi, Csenger és Pataky a közlekedési minisztérium államtitkáránál jártak

Nyitókép: MKP

 

Október 8-án Berényi József (MKP), Csenger Tibor (MKP) és Pataky Károly (Most-Híd) megyei alelnökök tárgyalást folytattak a közlekedési minisztérium államtitkárával, Jaroslav Kmeťtyel. A megbeszélés főleg a Dél-Szlovákiát érintő úthálózat-fejlesztésről szólt.

 

Berényi József (Nagyszombat megye alelnöke) elsősorban a településeket elkerülő, Nagymegyert és Galántát összekötő úthálózat modernizációját sürgette. Tájékoztatta az államtitkárt arról, hogy Nagyszombat megye a jövő évi költségvetéséből megfinanszírozza azt a megvalósíthatósági tanulmányt, amely szükséges a két várost összekötő új út megépítéséhez. Berényi kérdésére az államtitkár elmondta, hogy az R7-es gyorsforgalmi út folytatása – Dunaszerdahelyt érintve Érsekújvár irányába – ennek a kormánynak is a prioritása.

 

Csenger Tibor (Nyitra megye alelnöke) a Komárom–Érsekújvár–Nyitra útszakasznak a városok elkerülésével történő felújításának a fontosságára mutatott rá. Az alelnök külön kiemelte a komáromi kerülőút szükségességét. Az államtitkár ígéretet tett a tervezési munkálatok folytatására. A találkozó témája volt az észak-déli európai közlekedési folyosó azon útszakasza is, amely a magyar-szlovák kormányközi egyeztetések alapján Ipolyság mellett haladna (ezzel megoldódna az Ipolyságot elkerülő út is). Csenger hangsúlyozta, hogy az R7-es út nyomvonalának a társadalmi és közlekedési prioritásokat tekintve Érsekújvártól délre kellene húzódnia. Az államtitkár nyitott volt a kérdés megvitatására.

 

 

Pataky Károly (Kassa megye alelnöke) szorgalmazta a Kassát elkerülő R2-es Kassaolcsvár – Saca útvonal tervezésének a befejezését. Ennek a hosszabb szakaszára már zajlik a közbeszerzési folyamat. A megyei alelnök kérdésére az államtitkár tájékoztatott arról, hogy Szoroskőt tekintve sem álltak le az előkészítési munkálatok. Pataky hangsúlyozta, hogy a régió alapvető érdeke, hogy a Rozsnyó—Szádalmás útvonal megépüljön, beleértve a szoroskői alagutat is.

 

Az alelnökök Besztercebánya megyével kapcsolatban rámutattak az R2-es út Losonc–Rimaszombat–Tornalja irányába történő folytatásának fontosságára. Ez jelentősen hozzájárulna a régió fejlődéséhez.

 

 

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a Dél-Szlovákián áthaladó vasútvonalat is fejleszteni kell. A megyei alelnökök kérték az államtitkár közbenjárását annak érdekében, hogy a vasúti szolgáltatások területén bővüljön a magyar nyelvhasználat lehetősége.

 

Körkép.sk/MKP-sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket