Nyitókép forrása: slsp.sk

 

A koronavírus-járvány várhatóan tartósan „zombigazdaságokká” alakítja a világ legfejlettebb országait – állítják a brit Economist Intelligence Unit kutatói.

 

Japán példa alapján a zombigazdaságot úgy kell elképzelni, mint egy lassú, szinte jelentéktelen gazdasági növekedéssel, alacsony inflációval és magas államadóssággal bíró országot. Ilyen volt Japán is az elmúlt három évtizedben. Jelenleg a távolkeleti országé a világ legnagyobb mértékű államadóssága a GDP 240 százalékában, az infláció alacsony, de a gazdasági növekedés elenyészően kicsi.

 

A szakértők szerint ez az állapot lesz a jellemező a következő években a vezető gazdasági hatalmakra is. Azt írják, hogy a vakcina kifejlesztésével a járvány nyilván vége ér, de a „fejlett gazdaságok zombifikációja folytatódni fog”.

 

 hirdetes_300x300  

A dolog egyik érdekes aspektusa, hogy a koronavírus okozta válság ellen gazdaságba pumpált eurómilliárdok, és kormányok alacsony kamatozású hiteleket vehetnek fel. De csak akkor, ha az egész időszakban megmarad az alacsony infláció. Ha azonban egy sokkhatás miatt emelkedésbe kezd, a felvett kölcsönök költségei az egekbe ugranának, és a gazdaságok elvesztenék a kontrollt saját pénzügyeik felett.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.