Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Elkészült a Pozsony-Kassa déli vasútvonalának modernizációjáról szóló hatástanulmány, amelynek jelenlegi legfontosabb része a Zólyom-Fülek közti 60 kilométeres vasút fejlesztése, amire az illetékesek 200 millió eurónál is többet akarnak költeni. Csakhogy a pénzügyminisztérium szakértői ismét közbeszóltak.

 

A projektet ugyan nem kaszálták el, és az Árért Értéket csoport elemzői hangsúlyozták is, hogy az érintett vasútvonal forgalmát tekintve a projekt teljesen indokolt, a befektetendő összeget túlzottnak tartják, legalábbis a „társadalmi-gazdasági” megtérülés nagyságához képst. Más szavakkal: jelenlegi formájában nem hoz annyit, mint amit az állam belefektetne.

 

Az Államvasút két variációval dolgozik. A drágábbik 253 millió eurós beruházást jelentene, egy újabb vasút kerülne a régi mellé, a meglévőt pedig modernizálnák, hogy 120 km/órával is járható legyen. A második, olcsóbbik variáns nem tartalmazza a vasútvonal megkettőzését, így 18 millió euróval olcsóbb.

 

 hirdetes_300x300  

A déli projektekkel egyébként rendkívül szigorúan bánó elemzők amiatt kritizálták a projektet, hogy annak készítői a közlekedési minisztériumnál rosszul számolták ki a megállók technikai felújítási kiadásait, ami egy 65 millió eurós tétel.

 

Ugyanakkor nem vitatják, hogy a projekt életképes lehet, ha sikerül lefaragnia a kiadásokat. Az Árért Értéket csoport számításai szerint jelenleg az érintett szakaszon naponta 21 személyvonat (köztük 5 gyorsvonat) és 16 tehervonat közlekedik. A modernizációt követően a személyvonatok utasforgalma 30-40 százalékkal emelkedne.

 

A projekt az átlagos utazási időt a személyforgalomnál 4,5 perccel rövidítené meg, a teherforgalomnál 9,5 perccel. Ez annak köszönhető, hogy a jelenleg 75-100 km/órás sebességkorlátok közé szorított közlekedés helyett az egész vonalon  km/óra lenne a megengedett. Ráadásul a dízelmozdonyokat elektromosra cserélnék, ami jelentős megtakarítást hozhat a fenntartónak. Igaz, az agytröszt szerint ennek előnyeit a közlekedési tárca szintén rosszul számolta ki.

 

A teljes elemzés ide kattintva érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!