Nyitókép: illusztráció

 

A dolgozó várandós nők 2021 áprilisától jogosultak lesznek az ún. terhességi segélyre. Emellett ugyancsak jövő évtől bevezetik a terhességi stipendiumot a várandós diáklányok számára. A törvénymódosító javaslatot mind a 120 jelenlévő parlamenti képviselő támogatta a törvényhozás csütörtöki (december 10.) ülésén.

 

Az OĽaNO műhelyéből származó törvényjavaslat szerint a terhességi segélyre jogosult lesz minden dolgozó várandós nő, aki a várható szülési időpont előtti 27. hetet megelőző két évben legalább 270 napig rendelkezett biztosítással (nemocenské poistenie).

 

A gyakorlatban ez azt jelenti körülbelül a terhesség harmadik hónapjától kaphatná meg a kismama a támogatást, melyet a Szociális Biztosító folyósít majd. A támogatás célja, hogy segítséget nyújtson a várandós nőknek a terhesség miatti megnövekedett kiadásaik – pl. vitaminok, ruházat, egészségügyi ellátás, stb. – fedezésére.

 

 hirdetes_300x300  

A terhességi segélyre jogosultak lesznek azok a nők is, akik anyasági szabadságukat töltik, ahogy a családi támogatásra jogosult, egyéni vállalkozói státuszából adódóan kötelező szociális biztosítást fizető kismama is, aki épp nem működteti vállalkozását a gyereknevelés miatt.

 

A terhességi segély napi nagyságát a napi kivetési alap 15 százalékában határozzák meg, miközben nem lehet kevesebb, mint a maximális napi kivetési alap 10 százaléka, ami 2021-ben egy 30-napos hónap esetében 215,50 euró lesz.

 

Ez tehát azt jelenti, hogy egy dolgozó várandós nő legkevesebb 215,50 euróra lesz jogosult a terhesség cca 3. hónapjától egészen a szülésig.

 

200 eurós terhességi segélyre lesznek jogosultak a rendőrnők és hivatásos katonanők is.

 

A középiskolás vagy főiskolás várandós diáklányok számára bevezetik a terhességi stipendiumot, amelyet az állami költségvetésből fognak kifizetni. Ugyanúgy a várható szülés előtti 27. héttől kapnák meg, összege havonta 200 euró lenne, a kormány azonban más összeget is meghatározhatna egy rendelettel.

 

A stipendium odaítéléséről a főiskola rektora, esetleg a kar dékánja, középiskolások esetében az iskolaigazgató döntene.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!