Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Egy friss tanulmány szerint a koronavírus okozta gazdasági válság megváltoztatta a világgazdasági versengés kereteit és az amerikai-kínai „puha hatalmi harc” feltételeit, így Kína a vártnál jóval korábban veheti el az USA-tól a világ legnagyobb gazdasága címet.

 

A Centre of Economics és Business Research intézet szerint Kína ügyesen kezelte a járványt a drasztikus lezárásokkal, amivel helyzeti előnyhöz jutott az elhúzódó járvánnyal küzdő Nyugattal szemben. Viszonylag tehát javult a gazdasági teljesítménye (vagy inkább kevésbé esett vissza, mint legnagyobb versenytársai).

 

Kína gazdasága 2025-ig várhatóan évi átlag 5,7 százalékkal fog bővülni, 2026-2030 között ez majd 4,5 százalékra mérséklődik. Ezzel szemben az általa kihívott Egyesült Államok 2022-2024 között évi 1,9 százalékkal, majd 1,6 százalékkal fog bővülni, ami komoly különbséget jelent. Annyit, hogy így Kína ez eddig vártnál öt évvel korábban, 2028-ban éri el és előzi meg az USA gazdasági kibocsátási szintjét. Amerika a második helyre szorul vissza, Japán megőrzi majd a harmadik helyét, a most negyedik Németországot India szorítja az ötödik helyre, Nagy-Britannia pedig ötödik helyett már csak hatodik lesz.

 

 hirdetes_300x300  

Érdekes adat, hogy az amerikai agytröszt szerint a brexit ellenére a brit GDP 2035-re 23 százalékkal lesz nagyobb, mint a francia GDP. Ráadásul a következő 15 évben 19 százalékról 12 százalékra csökken majd az EU részaránya a világ legnagyobb 10 gazdasága által megtermelt eredményből.

 

Ami Kína és Amerika versengését illeti, valószínűleg komoly traumát jelent majd az Egyesült Államoknak, ha elveszti elsőségét a gazdasági rangsorban. Ez azonban alig jelent valamit az erőviszonyok szintjén. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy Kína diadala annyit jelent csak, hogy 1,5 milliárd kínai képes lesz annyit termelni, mint 350 millió amerikai…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.