Nyitókép: Shutterstock

 

Jövő évtől az 1957 és 1963 között született édesanyáknak a nyugdíjkorhatár meghatározásánál minden felnevelt gyermekért le fognak számítani fél évet. Az új törvénymódosítás 2021. január 1-jén lép életbe.

 

Három csoport, egyszeri kifizetések

 

 hirdetes_300x300  

Ezzel a törvénymódosítással azt a 140 ezer, 1957 és 1963 között született nővel szembeni igazságtalanságot szüntetik meg, akiknek tavaly a törvénymódosító javaslat elfogadásakor nem számítottak le minden felnevelt gyermek után fél évet a nyugdíjkorhatárukból.

 

A törvénymódosítás három csoportba sorolja a vitás korosztályba tartozó nőket. Az első csoportba azok a nők tartoznak, akiknek minden felnevelt gyermek után hat hónappal csökken a nyugdíjkorhatáruk. A második csoportba azok a nők sorolhatók, akiknek a törvény egy keveréket kínál, vagyis leszámítja a felnevelt gyermekekért járó fél évet, emellett pénzügyi kompenzációt is kínál. A harmadik csoportba pedig azok a nők tartoznak, akik 2021. január 1-je előtt mentek el nyugdíjba úgy, hogy nem számolták le nekik a felnevelt gyermekek után járó fél évet, így ők csak pénzbeli kompenzációt fognak kapni.

 

A kompenzációt vagy egyszeri utánfizetés formájában fogják kifizetni, vagy az öregségi nyugdíj százalékos növelésével. Erről a Szociális Biztosító fog dönteni 2022. december 31-ig.

 

Százalékos kompenzációval fog emelkedni a nyugdíja azoknak a biztosítottaknak is, akiknek a Szociális Biztosító 2020. december 31-ig elismerte a korengedményes öregségi nyugdíjt, de a nyugdíjkorhatáruk az új törvénymódosítás értelmében csökken.

 

Legfeljebb 18 hónappal rövidül a nyugdíjkorhatár

 

Az új törvénymódosító javaslatnak köszönhetően a vitás korosztályú nőknek minden felnevelt gyermek után fél évvel csökken a nyugdíjkorhatára, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 18 hónappal csökkenhet a nyugdíjkorhatár, ha az illető nő három vagy annál több gyermeket nevelt fel.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.