Nyitókép: EU/ Niklas Halle’n

 

Példaként szolgálhat egy kitanult szlovákiai fémmunkás. Van érettségije, s bár nem beszél jól angolul, ajánlatot kapott arra, hogy Nagy-Britanniában dolgozzon, ahol évente 25 ezer fontot (megközelítőleg 29 800 eurót) kereshet. Ma még a munka miatt elköltözhetne az Egyesült Királyságba, de 2021 januárjától már nem kapna munkavízumot.

 

Vége az európai olcsó munkaerőnek

 

 hirdetes_810x300  

Nagy-Britanniának az EU-ból való távozása után a szigeten egy ún. átmeneti időszak lépett érvénybe. Ez 2020. december 31-én ér véget.

 

Boris Johnson kormánya azt ígéri, hogy ezután a nap után az ország ügyelni fog arra, hogy a hiányszakmákba csak képzett szakembereket vagy migráns-specialistákat vegyenek fel.

 

„A gazdaságunk többé nem bízhatja rá magát az olcsó európai munkaerőre (…). A munkaadóknak alkalmazkodniuk kell“

 

– írják a kormány bevándorlási reformjavaslatában.

 

A reformjavaslat szerint a brit kormány minden gazdasági bevándorlót pontozni fog annak érdekében, hogy kiderüljön, valóban alkalmas-e a nagy-britanniai munkára. Johnson kormánya szerdán mutatta be az új pontrendszert, és azóta éles bírálatokkal kell szembenéznie. A pontrendszer nemcsak az ellenzéki labouristáknak nem tetszik, de azoknak a munkaadóknak sem, akik a V4-ek országainak bevándorlóira számítanak.

 

Az országba érkezés után már nem lehet munkát keresni

 

Az új szabályok alapján az új esztendőtől Nagy-Britanniában minden munkakeresőnek legkevesebb 70 pontot kell elérnie. Minden elbírált kategóriának – mint például a nyelvismeret és a végzettség – előre meghatározott pontszáma van. Három kategória kötelező. Ezek teljesítésével a jelentkező 50 pontot kap.

 

Ide tartozik a megfelelő szintű angolnyelv-ismeret, amiért 10 pont jár. Ezenkívül kötelező teljesíteni azt a kikötést is, hogy az új munka megfeleljen a jelentkező végzettségének. A jelentkező ugyanis csak akkor kapja meg a további 20 pontot, ha például pincéri állásra jelentkezik és hotelakadémiát végzett.

 

A harmadik kötelező kategória, amit a jelentkezőnek teljesítenie kell az az, hogy minden gazdasági bevándorlónak úgy kell megérkeznie az Egyesült Királyságba, hogy konkrét állásajánlatot kapott. Ez azt jelenti, hogy úgy nem utazhat az országba, hogy majd az érkezése után fog munkát keresni.

 

A kormány ráadásul azt is hangsúlyozza, hogy ez a munkaajánlat csak az állam által jóváhagyott szponzortól érkezhet, vagyis olyan munkaadótól, aki a kormány jóváhagyásával alkalmazhat idegeneket.

 

A belügyminisztérium adatbázisa szerint jelenleg több mint 31 ezer ilyen munkaadó van. A listán olyan nagy társaságok és vállalatok szerepelnek, mint a Tesco és a legismertebb Londonban székelő bankok.

 

A kormány feltételezése szerint a listáról hiányozik sok olyan kis- és középvállalat, amelyek nagymértékben függnek a lengyel és szlovákiai bevándorlók munkájától. Ők is megszerezhetik az engedélyezett munkaadó státuszát, de előtte egy eléggé összetett jóváhagyási folyamaton kell átesniük.

 

Amennyiben egy szlovákiai vagy lengyel bevándorló teljesíti a három kötelező feltételt, még mindig csak 50 pontot gyűjt össze, holott a munkavízum megszerzéséhez 70 pontra van szüksége.

 

A hiányzó 20 pontot akkor szerezheti meg, ha az új munkájának köszönhetően legkevesebb 30 820 eurót (25 600 fontot) fog keresni évente. Amennyiben a jelentkező az országba érkezése után csak a minimálbérért fog dolgozni, ebben a kategóriában pont nélkül marad.

 

A 20 pontot azzal is megszerezheti a jelentkező, ha olyan ágazatban kap munkaajánlatot, amelyik munkaerőhiánnyal küzd. Johnson kormánya azt egyelőre nem konkretizálta, hogy mely ágazatok tartoznak ide.

 

További tíz pontot kap az a jelentkező, akinek PhD. titulusa van abban az ágazatban, amelyben Nagy-Britanniában dolgozni fog. A PhD. titulusért 20 pont csak akkor jár, ha a jelentkező valamilyen technikai területen szerezte a doktori titulusát, pl. gépészetben.

 

Mi vár a diákokra és a sportolókra?

 

Azokra az európaiakra, akik továbbra is Nagy-Britanniában szeretnének tanulni, szintén pontrendszer fog vonatkozni, de módosított formában.

 

A diákoknak igazolniuk fog kelleni, hogy ajánlatot kaptak egy elismert oktatási intézménytől. A feltételek közé tartozik az angolnyelv-ismeret, illetve az, hogy a diák a tanulmányai idején pénzügyileg képes magáról gondoskodni. Amennyiben a diákok teljesítik ezeket a feltételeket, elegendő pontot kapnak.

 

Az EU-ból származó sportolókra az új évtől ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint amelyek eddig is érvényesek voltak a harmadik országból érkező játékosokra.

 

A „valódi tehetségnek“ lesz előnye

 

A brit kormány azt állítja, hogy valódi tehetséggel rendelkező embereknek szeretne teret biztosítani az országban. A kritikusok azonban rámutattak arra, hogy az új szabályok olyan szektorokat fognak megbénítani, ahol elsősorban a kelet- és közép-európai olcsó munkaerőre van igény.

 

 „Azok a pozíciók, amelyeknek a kormány szerint alacsony a kvalifikációja, nélkülözhetetlenek a jóléthez és a vállalkozás növekedéséhez“

 

– idézte a Guardian Tom Hadley-t, a Munkaerő és Foglalkoztatási Szövetség nevű szervezet egyik igazgatója.

 

„Olyan munkaerőre van szükségünk, akik segítenek nekünk az idősek gondozásában, a házépítésben és az erős gazdaság megtartásában”

 

– tette hozzá Hadley.

 

Cseh lányokat alkalmazó kávézó vs startup

 

 „A pontrendszer szükségszerűen egy képzett munkaerőt jelent magasabb bérrel. Ha valaki egy kisvárosban sikeres kávézót működtet, ahol eddig néhány cseh pincérlány dolgozott minimálbérért, az most valószínűleg lehúzhatja a rolót“

 

– írta Matthew Lynn gazdasági kommentátor.

 

 „Ezzel szemben a technológiai startup, ami az egész világból magába foglalja a szoftvermérnököket, könnyebben fog növekedni“

 

– zárta le.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!