Nyitókép forrása: yahoo.com

 

A Fiat Chrysler Automobiles NC és a Szlovákiában is gyáripari egységgel rendelkező PSA Group még ebben a hónapban befejezi a fúziót, adta hírül a minap a Bloomberg. A két évig tartó, gyakran drámai fordulatokkal tűzdelt tárgyalások után a részvényesek aláírták a megállapodást. Ezzel Stellantis nevű egyesült vállalat január 16-tól a világ negyedik legnagyobb autógyártójává válik, két nappal később már a milánói a párizsi, majd a New York-i tőzsdén is áruba bocsátják a papírjait.

 

A fúzióra lépő két cég olyan megállapodást kötött, amely a megtérülési stratégiájukat közelebb viszi a VW vagy a Toyota árpolitikájához. Nem mellesleg, az új közös cég nagyobb erőforrásokkal vághat neki az elektromos autók piacán kialakuló versenynek. Ugyanakkor a Stellantis elődjeitől gyenge piaci jelenlétet örököl Kínában és a luxusautók piacát.

 

Erős és gyenge oldalak

 

 hirdetes_300x300  

A közös vállalat előnyei között érdemes megemlíteni, hogy annak észak-amerikai részlege nagy sikereket könyvelhet el az ottani teherautó és SUV piacon, köszönhetően  Fiat Chrysler RAM-nek és a JEEP márkájának.

 

Viszonylag jó helyzetből vágnak neki az évnek az újraélesztett Peugeot és Citroen márkák is Európában, a Renault sem áll rosszul a piaci részesedés terén.

 

A dolognak azonban vannak hátulütői is. A olasz Fiat és az amerikai Chrysler házassága miatt az Alfa Romeo és a Maserati csak kevésbé tudott érvényesülni a luxusautók, a PSA pedig az Opel megvásárlásával nyúlt mellé egy kicsit – Európa zsugorodó piaca nem termett túl sok babért a márkának.

 

Részvények és osztalékok

 

Jelenleg a közös döntéshozás és az osztalékfizetési politika foglalkoztatja a cégek vezetését. Szerkezetátalakításokra biztosan sor kerül, és sok a vita arról is, hogy mennyivel adjanak több jogot a három évnél hosszabb ideje részvényt birtokló tulajdonosoknak.

 

Az osztalék elosztásánál, vagy inkább felső határánál egyelőre két megoldás kerül terítékre: 500 millió euró évente cégenként, vagy 1 milliárd euró évente együtt, valamilyen később meghatározott elosztási kulcs szerint.

 

Érdekes, sokmilliárd eurós viták zajlanak tehát még a háttérben. A Stallentis összesen 14 márkát foglal majd magába, mint például a Fiat, Maserati, Jeep, Dodge, Ram, Peugeot, Citroen, Opel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!