Nyitókép forrása: youtube.com

 

A teljes csőd elkerülése érdekében tömeges elbocsátásba kezdett januárban a ZSSK Cargo Slovakia állami vasúttársaság. A leépítésekről már tavaly októberben cikkezett a szlovák sajtó. A cég most bejelentette, hogy ha nem kezdi el elbocsátani az embereket, akkor három éven belül csődbe megy. A munkaerőállomány visszavágását keleten kezdik.

 

 

A Hospodárske Noviny gazdasági napilap közlése szerint az ötezer alkalmazottat számláló Cargo a múlt év végéig szeretett volna elbocsátani 500 embert, de végül csak 442-t jelentett be a munkaügyi hivatalnak, ebből véfül 136 embert küldött el ténylegesen. A többiekre várhatóan a következő hónapokban kerül sor. 15 alkalmazott már igényelte, hogy helyezzék át őket a másik két állami vasútitársaság valamelyikéhez (ZSSK, ŽSR).

 

A HN egy szakértő véleményét idézve kitért a csődhelyzet okára is. Szerinte a Cargo anyagi nehézségeinek hátterében a Budamar nevű vállalattal ápolt rendkívül furcsa kereskedelmi kapcsolat húzódik meg.

 hirdetes_300x300  

 

„Ez az eset is alátámasztja a szabályt, hogy ha az állami szegmens együttműködni kezd a magánszektorral, akkor rendszerint a magánszektor szerzi meg a nyereséget és az állami cég számolja el a veszteséget”

 

fogalmazott a szakértő. Ez a veszteség pedig több száz ember munkahelyébe kerül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!