Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Az Egyesült Államokban akár 63 milliárd dollárnyi munkanélküliségi támogatás kerülhetett csalók kezébe. Az összeg nem végleges.

 

A koronavírus-járvány első hulláma idején hetente több millió euróval nőtt a munkanélküli segélyt igénylő állástalanok száma az USA-ban. A washingtoni kormány hatalmas összegeket különített el a bajba jutott munkavállalók megsegítésére. Most az adatok azt mutatják, hogy 36 milliárd dollárt biztosan kiloptak a rendszerből, és hamarosan ez a szám 63 milliárd dollárra nőhet.

 

Nagyrészt személyazonosság-lopással összefüggő jogtalan támogatásigénylésekről van szó. A csalók olyan egyébként jogosult személyek nevében adták be támogatási igénylésüket, akik nem éltek a lehetőséggel. A pénz a csalók számláján vagy zsebében landolt.

 

 hirdetes_300x300  

A pénz a csalóké, a támogatással járó adóteher ugyanakkor azoké, akiktől ellopták a személyazonosságukat. A visszaélésekre akkor derült fény, amikor az amerikai adóhivatal szétküldte a kedvezményezetteknek a 1099-G típusú adóbevallási űrlapot – az USA ugyanis a munkanélküli segélyt adóköteles tételként kezeli.

 

A csalók nagy összegekre tettek szert, tavaly tavasszal lopott személyazonosságonként heti 600 dollárt is felvehettek más emberek kárára. Az amerikai hatóságok szerint helyi és nemzetközi bűnszervezetek egyaránt érintettek az ügyben.

 

A károsultaknak most a hatóságoknál kell bizonygatniuk, hogy ténylegesen nem kaptak támogatást, így nincs is mi után adózniuk.

 

cnbc.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!