Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A cégek többsége nem csökkentette az alkalmazottak bérét, sőt, harmaduk idén fizetésemelésre készül – derült ki a Grafton ügynökség felméréséből. A megkérdezett vállalatok 10 százaléka (ennek fele pozsonyi) a juttatásokat és jutalmakat is emelni akarja.

 

A koronavírus-járvány kirobbanása után azonban jelentősen visszaesett a munkaerő iránti kereslet. Csökkent viszont (a kockázatok fényében) a munkahelyváltásra készülő alkalmazottak száma is. Mivel ezek a jelenségek azt jelzik, hogy a munkáltatók kerülnek alkupozícióba, logikasan arra kellett volna számítani, hogy csökkenni fognak a bérek. Ehelyett a vállalkozások mintha inkább megjutalmazták volna alkalmazottaikat kitartásukért és lojalitásukért.

 

Nem csökkent a bér a megkérdezett vállalatok 68 százaléka esetében, az első hullám idején csak 8 százalékuk csökkentette munkásai bérét, de az év végére ők is a korábbi színvonalra növelték vissza a fizetéseket. Csak a cégek egy százaléka csökkentette tartósan a béreket.

 

 hirdetes_810x300  

Az év végén már más volt a helyzet. A járvány elhúzódott, a cégek tartalékai is kimerülőben vannak, így egyről két százalékra nőtt a tartós bércsökkenést tervező vállaltok aránya.

 

A vállalatok 17 százalékánál ugyanakkor a tavalyi év végén magasabbak voltak a fizetések, mint 2020 februárjában.

 

Az idei évben a cégek 28 százaléka tervez fizetésemelést, hét százalékuk a jutalmakat emelné meg. A cégek negyven százaléka semmilyen változást nem tervez, tíz százalékuk jelezte, hogy kénytelen csökkenteni alkalmazottai bérét – a fele kilátásba helyezte, hogy később fokozatosan visszaállítja a jelenlegi bérszínvonalat.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy még ha a bérek tekintetében meglepően optimista képet fest is ez a felmérés, az országos munkanélküliség továbbra is emelkedőben van. Azt sem tudni, hogy a felmérésben mennyire jelenik meg az állam vállalatoknak és vállalkozóknak nyújtott bértámogatása.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!