Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A következő hetekben fokozódni fog az Északi Áramlat 2 gázvezeték miatti geopolitikai feszültség, és tovább nő a nyomás Joe Biden amerikai elnökön, hogy vesse latba minden befolyását a korridor befejezésének megakadályozásáért – írja a CNBC amerikai hírportál.

 

Az előzményekről

 

Az Oroszországból Németországba vezető gázfolyósó megépülése rengeteg vitát szül Nyugaton. Közép-Kelet-Európában egyáltalán nem örülnek neki, a legtöbb ország súlyos százmilliókat veszít a tranzitdíjak elmaradása miatt, ha befejeződik a 95 százalékban már kész vezeték építése.

 

Az USA számára ezúttal nem gazdasági, hanem geopolitikai problémája van a projekttel, az Északi Áramlat 2 a duplájára növeli a Balti-tenger felől (tehát Közép-Kelet-Európa megkerülésével) Németországba érkező földgáz mennyiségét. Ez az USA szemében azt jelenti, hogy vita esetén az oroszok akkor is jelentős bevételekhez jutnak hozzá, ha befolyásuk kiterjesztése céljából elkezdik kiéheztetni a kelet-európai uniós tagállamokat. Ezt nevezik rövidebben a házfegyver bevezetésének. Nyilván kevésbé lenne veszélyes a dolog, ha minden maradna a régiben: az oroszok nem zsarolhatnák meg Európa keleti felét anélkül, hogy ne kelljen súlyos anyagi veszteségeket elkárolniuk a földgázbevételek elmaradása miatt.

 hirdetes_300x300  

 

Kulcsmomentumok előtt

 

Ez tehát az alapfelállás. A CNBC cikke ezzel kapcsolatban hozzáteszi, hogy az Egyesült Államok számára egyre kényesebb és égetőbb ügyről van szó: a Navalnij-ügy mellett azzal is számolniuk kell, hogy idén szeptemberben Németországban választások lesznek, amely lezárja a Merkel-érát, és új kancellár kerül hatalomra – és persze nem lehet tudni ki és milyen szemléletű lesz az utód.

 

Az Északi Áramlat 2 sorsa egyértelműen elárulja majd, milyen kapcsolatot akar Európa (nyugati fele) kiépíteni Oroszországgal, ami önmagában is előrevetíti a transzatlanti kapcsolatok megkérdőjelezését.

 

A német választásokig azonban könnyen befejeződhet az egész projekt, ezért az USA azt fontolgatja, milyen mértékben szankcionálja azokat a cégeket, amelyek részt vesznek az építésben. Ugyanis európai szövetségesei számára fontos nagyvállalatokról van szó, így a vita aligha lenne elkerülhető.

 

Mások úgy vélik, hogy a gázvezeték meg fog épülni, de nem feltétlenül fog Németország élni ezzel a kapacitással. A lehetőség ugyanakkor ott lesz, ami stratégiai szempontból nem változtat a problémán.

 

Az Északi Áramlat 2 pedig az amerikai politikusok számára ismét egy példa arra, hogy az (nyugat-)európai partnerek nem teljesítik szövetségi kötelezettségeiket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!