Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

A Kia Motors Slovakia pénteken egy napra felfüggeszti a termelését Zsolna melletti, vágtapolcai gyárában. A döntést hivatalosan az „bizonytalan piaci helyzettel” magyarázták.

 

A gyár a félvezetők (chipek) hiányával magyarázza a termelés visszafogását. A chiphiány súlyossága már hetek óta téma a sajtóban. A koronavírus miatt egyszerre nő a chipek iránti kereslet (főleg az számítógép-piac miatt), és csökken a kínálat (a távolkeleti üzemek biztonsági intézkedései vagy a munkások betegség miatti kiesése okán).

 

A minap a General Motors is egyik népszerű modelljének felfüggesztése mellett döntött, mert egyszerűen képtelen volt beszerezni a szükséges félvezető-mennyiséget. A Volkswagen beszerzési igazgatója nemrég úgy nyilatkozott a német sajtónak, hogy az autógyárak közelharcot vívnak a chipekért, a félvezető-hiány pedig valószínűleg az egész évet meghatározza majd. A Bloomberg becslése szerint a az idei évben csak az autóiparnak 61 milliárd dolláros kárt okoz majd a chiphiány.

 

 hirdetes_300x300  

A globális chiphiány egyébként már messze túlmutat az autógyártás szektorán, a probléma már az olyan cégeknél is megjelent, mint az Apple. A chiphiány ugyanakkor felhajta a mobiltelefonok, tévék, és egyéb, félvezetőkre épülő elektronikai cikkek árát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!