Nyitókép: pxhere.com

 

Egy négytagú család esetében a húsvéti bevásárlás – csak az alapanyagokat számítva – nagyjából 50 euróba kerül idén. 2019-hez viszonyítva mérsékelt növekedésről van csak szó. A költségnövekedést a tojás, cukor, édességek és a pékáru drágulása okozza, melyek elengedhetetlenek, ha húsvétról beszélünk. Ugyanakkor 2019-hez képest olcsóbb lett a sonkás szalámi és a sertéshús – összegzi a Pravda csütörtökön megjelent cikkében.

 

Az üzletekben az utóbbi hetekben már megjelentek a húsvét előtti akciók. A FinGO.sk gazdasági elemzője, Lenka Buchláková szerint nem várható, hogy a szlovákiai vásárlók az utolsó pillanatra hagynák a húsvéti bevásárlást. Mint fogalmazott, már most észlelhető a kiskereskedelmi eladás növekedése.

 

„Még ha csak alapvető nyersanyagokat tesznek is a kosárba, vásárlásuk akkor is átlagban 50 euróra jön ki”

 

mondta Buchláková.

 hirdetes_810x300  

 

Az időjárás is befolyásolja az árakat

 

Az élelmiszerárakat főleg a termés határozza meg, ami pedig az időjárástól, a munkát érintő költségektől, az éjszakai, hétvégi, ünnep alatti munkára szánt pluszköltségektől, valamint a nyersanyagok feldolgozási és szállítási költségeitől is függ. Általánosságban érvényes, hogy a gyengébb termés magasabb árakat eredményez.

 

Az árnövekedést a szlovák piacon leginkább a tojás, a cukor és a pékáru esetében érezzük meg. A kifli ára például jelenleg 7 cent körül mozog, a következő hetekben azonban akár 10 centes szintre is emelkedhet. Ennek oka a pékek megnövekedett költségei. Nem volt jó hatással a pékáruk árára a koronavírus-járvány sem, a járványügyi intézkedések ugyanis tovább növelték a pékek amúgy sem kicsi költségeit.

 

A barnakenyér évközi szinten 2 százalékkal növekedett, jelenleg 1,49 euró körül mozog. Folyamatosan nő a tojás ára is. Jelenleg 10 tojás 1,47 euró körül mozog, a következő időszakban azonban 1,55 euróra növekedhet. Ennek árát jelenleg a madárinfluenza nyomja fel, amely több európai országban is felütötte fejét – leginkább Lengyelország érintett. A tojók elvesztése sújtja a gazdákat, akik emellett még a koronavírus-járvánnyal is küzdenek. Érdemes azért megjegyezni, hogy nem ritkaság, mikor ennél akár 20 centtel drágábban vesszük le a polcról a tojást.

 

„Idén a gazdasszonyok drágábban fognak sütni mivel a cukor kilója 0,73-ra rúg és folyamatosan nő”

 

jegyezte meg Buchláková, aki szerint 75 cent környékén kellene stabilizálódnia a cukor kilónkénti árának.

 

Olcsóbb a hús

 

Ezzel együtt jelenleg olcsóbbnak mutatkozik a sertéshús, jócskán gyengyült a készlethalmozás, melyet a koronavírus első hullámában tapasztalhattunk.

 

Természetesen a nagy üzletláncok a húsvéti időszak előtt is versengenek a vevőkért, így könnyen lehet, hogy az ügyes háziasszonyok kellő körültekintéssel a vártnál olcsóbban be tudják szerezni a húsvéti ünnepi menühöz a hozzávalókat.

 

pravda.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!