Nyitókép forrása: bbc.com

 

A kőolaj világpiaci ára 6 százalékkal emelkedett amiatt, hogy egy 400 méter hosszú, 200 ezer tonnás konténerhajó keresztbe állt a Szuezi-csatornán, eltorlaszolva az utat. A világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalán fekvő csatornánál jelenleg 150 hajó vesztegel, arra várva, hogy megszüntessék a példa nélküli dugót.

 

A hajó egy tajvani cég tulajdonában áll, amely most nem győz elnézést kérni a történtekért. Nem csoda, minden bizonnyal hatalmas kártérítési perekre számíthat a többi vállalat részéről.

 

A hajó kiszabadításán egy kotróhajókból álló flotta dolgozik csütörtök reggeltől. A műveletet felügyelő holland kapitány a sajtónak azt mondta, a mentés hetekig is eltarthat, és a konténereket valószínűleg le kell majd emelni a hajótestről.

 

 hirdetes_810x300  

Azt sem lehet kizárni, hogy a hajót is inkább feláldoznák a kereskedelem folyamatosságának biztosítása érdekében. A Szuezi-csatornán naponta nagyjából 50 hajó megy keresztül, a mostani dugó hatalmas anyagi károkat okozhat, nem beszélve a kőolaj 6 százalékos drágulásáról. Itt megy keresztül a világ konténerforgalmának 30 és globális kereskedelmének 12 százaléka.

 

A hajó kedden, egy iszonyatosan erős szél- és homokvihar miatt fordult keresztbe, és most mindkét irányban blokkolja a forgalmat.

 

Forrás: BBC.com

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!