Nyitókép forrása: bbc.com

 

A világ egyik legnagyobb konténerszállító hajója továbbra is eltorlaszolja a Szuezi csatornát, de kis szerencsével vasárnap estére megszűnhet a válság. Az eddig példa nélküli helyzet óránként 400 millió dolláros kárt okoz a világgazdaságnak, és több száz szállítóhajó vesztegel a megoldásra várva Afrika partjainál. A válság újabb érzékeny csapást jelent a globális ellátási láncokra – pontosabban, ismét kemény leckét kaptak a vállalatok a globális ellátási láncok sérülékenységéből.

 

Szombaton mintegy 20 tonnányi homokot kotortak a hajó körül. Az érkező dagályt kihasználva megpróbálták 14 vontatóhajóval kiszabadítani a 400 méteres, 200 ezer tonnás monstrumot. Végül sikerült 30 fokkal elfordítani a hajótestet, és ez csak kis győzelmet jelent, van remény arra, hogy hetek helyett egy-két napon belül megoldódik a válság.

 

Oszama Rabie tábornok, a Szuezi-csatornahatóság elnöke a sajtónak nyilatkozta, hogy a hajó alatt már elkezdett áramolni a víz, így lényegében bármelyik pillanatban elmozdulhat a két part szorításából. Hozzátette, reméli, hogy nem lesz szükség a hajó rakományát képező 18200 konténer egy részének eltávolítására sem.

 

 hirdetes_300x300  

Ez nem lenne ugyanis egy egyszerű művelet. A helyszínre kellene szállítani egy 60 méter magasságból is emelni tudó speciális darut, amelynek talajrögzítését is meg kellene oldani, hogy ne billenjen ki a konténerek leemelése közben. Ráadásul folyamatosan számolni kellene azzal, hogy a hajó bármikor megmozdulhat.

 

Mégsem a vihar tehet róla?

 

Rabie cáfolta, hogy az kedden bekövetkezett baleset oka a heves szél és a homokvihar lett volna, ahogy arról a nemzetközi sajtóban írtak. Ő inkább technikai vagy emberi hibára gyanakszik, és az esetet külön vizsgálat fogja felderíteni.

 

Az Ever Given névre hallgató konténerhajó kedden délután fordult keresztbe a Szuezi-csatorna szűk, de egyenes szakaszán. Az első jelentések arról szóltak, hogy a balesetért a heves szél és homokvihar a felelős. A Szuezi-csatornán halad keresztül a világ kereskedelmi volumenének 12 százaléka, így a fennakadás – ha nem is katasztrofális – de igencsak költséges: naponta 9 milliárd dollár kárt okoz.

 

Van alternatív útvonal, ami az egész afrikai kontinens megkerülését jelentené. Ha még hetekig megoldatlan maradna a krízis, akkor a távol-keleti szállítóhajók valószínűleg inkább ezt az útvonalat választják majd. Persze, a különbség időben és pénzben is hatalmas. Tajvanról a hollandiai Rotterdamba eljutni a Szuezi-csatornán  keresztül 25 és fél napig tart egy teherhajónak, az útvonal 18,5 ezer kilométeres. Afrika megkerülésével az útvonal 25 ezer kilométeresre hízik, az idő pedig 34 naposra növekszik. A már Szueznél veszteglő hajók számára a kerülő csaknem 10 ezer kilométeres kitérőt jelentene.

 

Forrás: GeopoliticalFutures.com

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.