Nyitókép forrása: 888.hu

 

A Magyar Nemzeti Bank 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékait. A jelenlegi döntéssel az aranytartalék nagysága alapján Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből a felső harmadba került.

 

Az arany az egyik legfontosabb tartalékeszköz az államkötvények mellett, népszerűsége a jegybankok körében három évvel ezelőtt rekordmagasságú volt, a világ központi bankjai összesen 656 tonnát vásároltak fel, a következő évben új csúcs született 656 tonnával.

 

„A Magyar Nemzeti Bank a hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai célokat figyelembe véve döntött az aranytartalék megháromszorozásáról. A döntésben fontos szerepet játszott a koronavírus járvány időszakában kibontakozó új kockázatok kezelése is.”

 

– olvasható az MNB közleményében. A magyar jegybank szerint a globálisan megugró államadósságok és az inflációs félelmek is növelik az arany nemzetstratégiai jelentőségét.

 hirdetes_300x300  

 

A mostani felvásárlással aranytartalékok tekintetében Magyarország a közép-kelet-európai régió harmadik legnagyobb készleteivel rendelkezik.

 

„Az ország egy főre jutó aranytartaléka 0,1 unciáról 0,31 unciára emelkedett, így a kelet közép európai régióban mostantól Magyarország rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal.”

 

írja az MNB.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.