Nyitókép forrása: startstop.sk

 

Richard Sulík (SaS) a Facebookon közzétett bejegyzésében közölte, hogy már az idén legalább két hidrogén-töltőkutat telepítene Pozsonyba, illetve Kassára. Szlovákia két legnagyobb városa közti távolság nagyjából 400-450 km, a mai hidrogénmeghajtású (üzemanyagcellás) autók hatótávja pedig 550-650 km. Sulík szerint 4-8 ilyen kút telepítése van tervben.

 

„Ez mind azt bizonyítja, hogy komolyan gondoljuk a hidrogén[meghajtással]. A hidrogén a jövő, de hogy egy nap valósággá váljon, már ma meg kell tennünk az első lépéseket”

 

fogalmazott a gazdasági miniszter.

 

A hidrogénmeghajtású autók az elektromos autóknál is kevésbé elterjedtek. Sulík azonban nem sokkal kormányra kerülése után a hidrogén felé irányította figyelmét. Annak ellenére, hogy az autógyárak többsége elektromos koncepcióban gondolkozik, és Szlovákiában azért az elektromos töltőkutak telepítése néhány éve már folyik, még ha alacsony hatékonyággal is.

 

hirdetes

A hidrogénmeghajtású autók pártolóinak legfontosabb érve a munkaerő megatartására vonatkozik. Az ilyen autók gyártásához megközelítőleg annyi munkaerőre van szükség, mint a hagyományos robbanómotoros autók gyártásához. Szemben az elektromos autókéval, ahol kevesebb munkás is elég a termelés szinten tartására, ráadásul a gyártás jóval könnyebben automatizálható.

 

Az érem másik oldala az üzleti modell, és a biztonság. Nyilván a hidrogén kifogyhatatlan forrás (vízből nyerjük), és eladása elég jól megfeleltethető a benzin és a gázolaj értékesítésének. Az árammal már más a helyzet, az emberek otthon is tölthetik az elektromos autót, sőt, saját napelemek felszerelésével tovább növelhetik megtakarításaikat. Magyarul: kevésbé gyakran szorulnának a elektromos töltőkutakra, mint ma a benzinesekre.

 

A biztonság lehet azonban a hidrogén Achilles-sarka. Az üzemanyag rendkívül robbanásveszélyes, ami mind tankolásnál, mind egy esetleges balesetnél komoly biztonsági kérdéseket vet fel.

 

? ? ? S VODÍKOM TO MYSLÍME VÁŽNE

Už tento rok vybudujeme dve čerpacie stanice na vodík. Postavíme ich v Bratislave a v…

Közzétette: Richard Sulik – 2021. április 25., vasárnap

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.