Károly, Karola
  • HUF: 356.94
  • USD: 1.11
  • 1 °C
  • 6 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Ebből nem lesz könnyű felállni: 94 százalékot zuhant egy év alatt a szlovákiai turizmus

Brutális mélyvölgyben van az idegenforgalom - harmatgyenge forgalom, bizonytalan kilátások

Nyitókép forrása: eTrend.sk

 

A szlovákiai vendéglátóhelyek forgalma és látogatottsága februárban lábballt ki a mélyvölgyből, az előző év februárjához képest 93,9 százalékos visszaesést könyvelt el az ágazat – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal adataiból.

 

A szlovákiai hotelek, panziók, vendéglátó- és szálláshelyek forgalma brutálisan visszaesett az elmúlt évben, ám idén februárban a bezárt síközpontok miatt az ágazat maradt a mélyvölgyben. A látogatottság februárban mindössze 29,4 ezer főre tehető, és elsősorban munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt az arra járó utazókról van szó – tehát nem turistákról. A turizmus februári forgalmának csaknem egészét szlovák állampolgárok produkálták.

 

Januárhoz képest 10 százalékkal nagyobb személyforgalmat tapasztaltak ugyan a vendéglátósok, de ez így is csak 134,6 ezer éjszaka/főt jelent, ami az egy évvel korábbi adathoz képest 90,3 százalékos zuhanást jelent. Összehasonlításul, a vendéglátóipari egységek személyforgalma tavaly februárban 482 ezer fő volt és 1,4 millió vendégéjszakát könyvelhettek el.

 

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák átlagos száma az előző évhez képest 2,9-ről 4,6-ra emelkedett, köszönhetően a sok esetben fürdőkezelésen részt vevő belföldi turistáknak. Ez jól látszik, hogy az elmúlt hónapban a fürdőkkel rendelkező megyékben zsinórban új és új rekordot dönt a vendégéjszakák hosszának emelkedése.

 

Ami a belföldi turizmust illeti, a vendéglátóhelyek forgalmának 82,1 százalékát idén februárban a hazaiak adták – persze, érdemes szem előtt tartani, hogy 94 százalékos forgalomcsökkenés mellett. Külföldi turistából “csak” 5200 volt, ami a járványintézkedésekre való tekintettel egyébként nem egy elhanyagolható szám. Az egy évvel korábbi forgalomhoz képest azonban ez az adat is siralmas, tavaly februárban ugyanis 165 ezer külföldi látogatott Szlovákiába.

 

A legtöbb külföldi Pozsony és Nagyszombat megyében vett ki szállást.

 

Forrás: ŠÚ SR

 

Forrás: ŠÚ SR

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

hugo
2021. ápr. 26. 22:06

Mit jelent hohgy "brutális"-.megkéselték ?? Az eszkimók is panaszkodnak mert nem tudják eladni a téli epret meg a dinnyét.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket