Nyitókép forrása: repfordotó/HNonline.sk

 

Az elektromos autók zsákutcát jelentenek. Méghozzá két okból – jelentette ki Világi Oszkár, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója a Hospodárske Noviny online tévés csatornájának adott interjújában.

 

„Mondok egy számot. Ma Európában 250 millió személyautó fut az utakon. Először is, mi lesz ezekkel a fosszilis üzemanyagokra működő gépjárművekkel. Csak ebben az évben 15 millió személygépkocsit adtak el. Valahol hiba van a kommunikációban. (…) A Volkswagen bejelentette, hogy csak elektromos autókat fog gyártani, de ki fogja őket megvenni?”

 

fogalmazott, majd hozzátette, hogy ha az a cél, hogy

 

„annyi elektromos autó legyen az utakon, ahány hagyományos meghajtású, tehát ez utóbbiakat le akarjuk cserélni, nincs hozzá elég nyersanyagunk. A tápegységekhez szükséges nyersanyagok kilencven százalék két-három országban található. Ez pedig politikai kockázat az egész vállalkozás számára.”

 

 hirdetes_300x300  

Véleménye szerint, ha mindenkinek elektromos autója lesz, akkor az emberek nem birtokolnak majd annyi járművet, mint ma.

 

„Lesznek, akik rendelkeznek majd ilyen autókkal, mások nem,”

 

mert nincs meg hozzá az infrastruktúra, a töltőhálózat, nem tudunk annyi elektromos áramot termelni.

 

„Ez az út nem tűnik járhatónak”

 

 

– mondta.

 

A Slovnaft gyártana hidrogént

 

Világi szerint a hidrogénmeghajtás jöhet ki jól nevető harmadikként a hagyományos és az elektromos autók harcából. Előnyei között sorolta fel, hogy gyakorlatilag korlátlan mennyiségben állítható elő az üzemanyag. Sőt, állítása szerint nem veszélyes. Érveivel nyilván lehetne vitatkozni, ugyanis a hidrogén rendkívül robbanásveszélyes, és Norvégiában már felrobbant egy H-töltőkút. Ráadásul, hidrogénmeghajtású autókból még annyit sem adtak el az elmúlt években, mint elektromos autókból.

 

Végül ki is derült, miért vonzóbb Világi számára a hidrogén-meghajtású autók koncepciója.

 

„Mi a Slovnaftnál szeretnénk hidrogént gyártani, amihez sok elektromos energiára van szükség, és akarunk építeni egy töltőállomást a Dunán, ahol autók, autóbuszok és hajók is tudnának tankolni. Ez egyfajta multifunkciós töltőállomás lenne. De ez egy hosszú út, és szerintem 2030-ban még mindig a fosszilis meghajtású autók korát fogjuk élni”

 

mondta, hozzátéve, hogy a hosszú átmeneti időszakban olyan alternatívákkal is számolni kell még, mint a bioüzemanyagok, az etanol.

 

Úgy véli, nagyjából 2030-ra talán eljutunk oda, hogy a nagyvárosokban bizonyos számú elektromos autó lesz, de még mindig a hagyományos autók fognak dominálni, amelyekkel viszont a hidrogén meghajtású gépkocsik fognak igazán konkurálni.

 

A gazdasági dilemma háttere

 

Világi véleménye teljesen logikusan abból a dilemmából következik, amit az elektromos autók jelentenének az autóiparra és az üzemanyaggyártásra.

 

Egy elektromos autót otthon is lehet tölteni, jó logisztika mellett egyáltalán nem vagy kisebb gyakorisággal szorulnánk rá a töltőkutakra. A hidrogén már jobban hasonlít a mai üzemanyagokhoz: nem tudjuk otthon előállítani, a gyártása még érintetlen terület, szemben a villamos ágazattal, ahol már rég leosztották a lapokat. Az elektromos autók térnyerésével a kutak forgalma visszaesne, de az új üzleti modell nem csak a cégeket állítja komoly kihívás elé.

 

Az államnak jelentős bevételei vannak az üzemanyagokra kivetett jövedéki adóból. Mivel csak a benzinkutakon tudunk tankolni, ezért ez a bevétel elég stabil – hiába nő az üzemanyag ára, munkába járni akkor is kell. De ha elektromos autókat otthon is tudunk tölteni, akkor a töltőállomások forgalma csökkenhet, és azzal az állam adóbevételei is csökkennek.

 

Egyébiránt pedig, az elektromos áram jóval olcsóbb, mint a hagyományos üzemanyag (100 kilométerenként 4-5 euróval). Kisebb összegből pedig megint csak kevesebb adó sajtolható ki. Nem csoda, hogy Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a hidrogén mellett tette le a voksát, és nemrég két H-töltőkút telepítését jelentette be.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.