Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A G20-as (a világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő) csoport pénzügyminiszterei támogatják a globális társasági-minimadó bevezetésének gondolatát – írja a Reuters. A G20-ak csúcstalálkozójára júliusban kerül sor. Egyelőre nem hangzott el konkrét javaslat a részükről az adókulcs nagyságára vonatkozóan.

 

A globális minimumadó elképzelésével az Egyesült Államok állt elő a június közepén zajlott G7-es csúcstalálkozó előtt. Az intézkedés lényege az ellen, hogy a cégeknek kevésbé érje meg adóparadicsomokba vagy kedvezőbb adókat kínáló országokba költöztetniük telephelyüket (mint ahogy például a Google teszi, amely a hirdetések után járó bevételeit Írországban adózza meg. Az intézkedés nem csak a társasági adókulcs minimumáról szólna, hanem tartalmazza azt is, hogy egy adott ország területén realizált bevételt részben abban az országban is kell megadózni. Ez főleg az amerikai IT-mogulok sokmilliárdos nyereségeit érinti.

 

A fent említett két pillérrel a G20-ak pénzügyminiszterei is egyetértettek. A G7-ek korábban 15 százalékos adókulcsot javasoltak.

 

 hirdetes_300x300  

Ha létrejönne a megállapodás, és elég ország csatlakozna hozzá, az hatalmas mérföldkő lenne a globalizáció történetében. Először kerülne sor ugyanis közös és globális adóreformra. Elsősorban Európa álláspontja az, hogy az adórendszereket a digitális korhoz kell igazítani, és az IT-vállalatokat rá kell kényszeríteni, hogy az adókat ott fizessék meg, ahol a nyereségre szert tesznek. Az OECD számításai szerint a minimumadó legalább 100 milliárd dollárral növelni az országok adóbevételeit összesen, évente.

 

Szlovákia álláspontja egyelőre távolságtartó, de nyitott, a szlovák pénzügyminisztérium egyelőre csak a vitákban való részvétel fontosságát hangsúlyozza. A dolog azonban kétélű fegyver. Egy globális adóreform komoly muníciót adna azon brüsszeli bürokraták kezébe, akik nemzetállami hatáskörből uniós szintre emelnék az adópolitikát. Márpedig ha egy tagállam teljesen elveszti a bevételei feletti uralmat, akkor sérül a szuverenitása. A témának tehát van egy szuverenitási vitára vonatkozó vetülete is. Az egy másik kérdés, hogy miért mondanának le az alacsonyabb társasági adóról az így versenyelőnyhöz jutó országok (és nem csak az adóparadicsomokról van szó).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.