Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

2023-tól az a személy is elmehet korengedményes nyugdíjba, aki az élete során 40 évet ledolgozott. Az a személy, aki ezt az alternatívát fogja választani, annak minden hónap után – amennyivel korábban vonul nyugdíjba – 0,3 százalékkal fogják kurtítani a nyugdíját.

 

Az a személy, aki az élete során nem dolgozott le 40 évet, a jelenlegi feltételek értelmében a nyugdíjkorhatár elérése előtt legkorábban két évvel vonulhat korengedményes nyugdíjba azzal a kikötéssel, hogy minden hónapért – amennyivel korábban vonul nyugdíjba – 0,5 százalékkal csökken a nyugdíja összege. Mindez abból a törvényjavaslatból derült ki, amelyet a munkaügyi minisztérium bocsátott tárcaközi egyeztetésre.

 

 hirdetes_300x300  

 „A 40 ledolgozott év után kérvényezhető korengedményes nyugdíj esetében egy neutrális rövidítés meghatározását javasoljuk úgy, hogy a korengedményes nyugdíj és az öregségi nyugdíj teljes összeg egyforma legyen tekintet nélkül arra, hogy a biztosítottnak mikor kezdik el kifizetni a korengedményes vagy az öregségi nyugdíjat“

 

– magyarázta a munkaügyi tárca.

 

A 40 ledolgozott év után kérvényezhető korengedményes nyugdíjra is a jelenlegi feltételek vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a korengedményes nyugdíjnak legalább a létminimum 1,2-szeresét el kell érnie.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.