Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A 2021-es év második negyedében tovább nőtt a nyilvántartásba vett alternatív meghajtású autók száma a hagyományos belső égésű motorok kárára. Az idei év második negyedének legnagyobb vesztesei a dízelautók, nyertesnek pedig a teljesen elektromos autókat lehet kikiáltani. Persze, csak európai szintén, a szlovákiai piac egyelőre nem nagyon vevő az elektromos forradalomra.

 

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) legfrissebb adatai szerint a teljesen elektromos autók piaci részesedése az EU-ban 3,5 százalékról egy év alatt 7,5 százalékra bővült. A dolog szépséghibája, hogy az elektromos járművek BEV kategóriájába sorolják a tápegységgel és a hidrogénmeghajtású, úgynevezett üzemanyagcellás autókat is. Így nem nagyon van külön adatunk a két típus piaci részesedéséről.

 

Pedig Szlovákiában érdekes vita vontakozott ki e tekintetben. Az elektromos forradalomból kimaradni ugyan senki nem akar, de a liberálisok kezébe kerülő gazdasági minisztérium tavaly váratlanul elektromos stratégia helyett a hidrogént tett prioritássá. Persze, a koncepció gyerekcipőben jár, és aligha valószínű, hogy a döntés kizárólag a szlovák politikusokon múlik, tekintve kiszolgáltatottságunkat a külföldi autógyárak irányába.

 

 hirdetes_300x300  
Visszaszorulóban a dízel és a benzin

 

Paradox módon a belsőégésű motorokkal hajtott autók piaca zsugorodott, ám idén mégis növekedést tapasztaltak a gyártók. Ennek hátterében az áll, hogy tavaly a koronavírusjárvány miatt töredékére zuhant vissza a gépkocsi eladás. Az alacsony viszonyítási pont miatt most emelkedő trendet látunk. Ám ez csak a látszat.

 

A dízel és benzin meghajtású autók  eladásai messze nem olyan gyors tempóban emelkednek, mint az alternatív meghajtású kocsiké. Ez alapján a dízel a tavalyi 29,4 százallkos piaci részesedése 20,41 százalékra olvadt, a benziné pedig 51,9 százalékról 41,8 százalékra.

 

A teljesen elektromos járművekből az idei év második negyedében 231,6 százalékkal többet regisztráltak be, mint az előző év azonos időszakában. Ez abszolút számokban 210 298 autót jelent, ami a sokmilliós európai piacon valóban elenyésző, de ebben a tempóban ez bizony gyorsan változhat, a trend pedig stabilan növekvő.

 

A tisztán elektromos autók Spanyolországban és Németországban a legsikeresebbek. Szlovákiában mindössze 276-tal nőtt a nyilvántartásba vett új elektromos autók száma, ami az egyik leggyengébb eredmény Európában, persze a szlovák állam nem is tartozik az új trend nagy támogatói közé. Nem is csoda, rengeteg munkahely függ a hagyomás, belső égésű motorok gyártásától, az elektromos forradalom pedig fájdalmas változással fenyeget.

 

A plug-in hibridek eladásai emelkedtek a legmeredekebben, két és félszer több példányt adtak el belőlük, mint egy évvel korábban. A legdinamikusabban fejlődő plug-in hibrid piac jelenleg Olaszország , majd Spanyolország, Németország és Franciaország következik.

 

 

Volumenben a a hibrid autók kereslete volt a legnagyobb, de ez a típus gyarapodott a legkevésbé az alternatív meghajtású gépkocsik közül. A hibrid csaknem ugyanaz, mint a plug-in hibrid, azzal az egyébként nem elhanyagolható különbséggel, hogy külső forrásból nem tölthetőek, csakis a belsőégésű társmotor illetve a regeneratív fékezés segítségével.

 

A földgázzal hajtott autók európai piaca továbbra is rendkívül kicsi, és messze nem olyan dinamikával bővül, mint alternatív társai. Ellenben az LPG hasonló bővülést tudhat maga mögött, mint a plug-in hibridek.

 

Forrás: ACEA // Beregisztrált személyautók számának változása meghajtás típusa szerint 2021 második negyedében

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.