Nyitókép: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Az államnak a vakcinalottóba és a közvetítői bónuszba fektetett pénze akkor fog megtérülni, ha legalább 30 ezer olyan ember beoltatja magát, akik egyébként nem vállalkoztak volna a védőoltás beadatására – derült ki az Értéket a Pénzért Intézet számításából.

 

Az intézet szerint a 26,4 millió eurós költségvetésű vakcinalottó akkor fog megtérülni, ha legalább 6 ezer személy mindkét koronavírus elleni vakcinát beadatja.

 

 hirdetes_810x300  

Az Értéket a Pénzért Intézet arra is felhívta a figyelmet, hogy egyelőre kevés olyan külföldi bizonyíték létezik, amely megerősítené, a vakcinalottó hatékony eszköz arra, hogy az embereket oltásra motiválják vele. A vakcinalottót néhány amerikai államban alkalmazzák, illetve nemrégiben Lengyelországban is elindították. A vakcinalottó elindítása után néhány országban megemelkedett az oltás iránti érdeklődés, de az elemzők ennek okát más tényezőkben látják.

 

Az intézet elemzői azt is kiszámították, hogy hány beoltott kell ahhoz, hogy visszatérüljön a közvetítői bónuszba fektetett 24 millió euró. Ehhez legalább 24 ezer olyan beoltott személy kell, akik korábban nem vállalkoztak volna az oltásra.

 

 

„A hozam és a költségek aránya annál kedvezőbb, minél idősebbek a közvetítői bónusznak köszönhetően beoltott emberek“

 

– jegyezte meg az intézet.

 

Az Értéket a Pénzért Intézet becslése szerint egy oltatlan személy esetében 41 384 euró a társadalmi költség.

 

Az elemzők azt is kiemelték, hogy a költségek szempontjából az a leghatékonyabb, ha a beoltott népesség része bizonyos előnyöket élvezhet, illetve enyhébb korlátozások vonatkoznak rájuk. Az elemzők becslése szerint ezek az előnyök 10 százalékkal megemelnék az oltottsági arányt, a társadalmi hozam pedig elérné az 1,1 milliárd eurót, miközben az állam még spórolna is 185 millió eurót.

 

Az elemzők végezetül arra is felhívták a figyelmet, hogy a járvány okozta gazdasági károk jelentősek, ezért az oltatlanság miatti költségek is extrém magasak.

 

TASR/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!