Nyitókép: profession.hu

 

A Munkáltatói Szövetség (RUZ) képviselői szerint a járványügyi intézkedések érvényesítése nem kellően világos és hiányosságokat mutat.

 

A cégek számára a gondot a nem beoltott alkalmazottak okozzák. Az RÚZ szerint ugyan az állam megadta a lehetőséget a szolgáltatoknak annak eldöntésére, hogy a társadalom melyik csoportját szeretnék kiszolgálni, ugyanakkor semmilyen módon nem szabályozza az alkalmazottak belépését a munkahelyekre.

 

A cégek és vállalatok szerint így nem kellően világosak és elégtelenek a járványügyi intézkedések és arra kérik a Közegészségügyi Hivatalt, hogy pontosítsa őket.

 hirdetes_300x300  

 

A munkáltatók arra is figyelmeztettek, hogy nehéz kideríteni, melyik alkalmazott van beoltva, és melyik nincs. A cégek számára ugyanakkor fontos, hogy a romló járványhelyzettel kapcsolatban minél felelősségteljesebben védeni tudják alkalmazottaikat, biztosítva ezzel a nyitva tartást, illetve a működést, mely az alkalmazottaknak fizetését is biztosítja.

 

Több cég ezért saját adatbázist indít, ahol vezetik, ki van beoltva és ki nincs, illetve ki az, aki átesett már a fertőzésen és mikor. Ehhez igazítják a szolgálati beosztást és a cég működtetését. Gondot okoz azonban, hogy az adatgyűjtés nem megbízható, mivel önkéntes alapon működik.

 

Mindez a beszállító vállalatok számára is gondot jelent, hiszen külföldi megrendelőik egyre gyakrabban kérik, hogy a gyártás illetve szolgáltatás terén kizárólag beoltott személyek működjenek közre. A gyakorlatban ezért több bizarr eset is előfordul, például, hogy az alkalmazott még a szájmaszk viselését is elutasítja. Bár ilyen esetben akár többször is megsértheti a munkahelyi előírásokat, a jelenlegi rendeletek értelmében nem világos, hogy mire van lehetősége a munkáltatónak és mire nincs.

 

„A gondot a Közegészségügyi Hivatal rendelete okozza, mivel kötelezettséget csak törvény írhat elő. A munkáltatóknak így nagymértékben meg van kötve a kezük“

 

mutatott rá Mirosla Kiraľvarga, az RUZ elnöke.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.