Nyitókép forrása: KÖrkép.sk

 

Az országos munkanélküliség a Munkaügyi Hivatal havi statisztikája szerint 7,66 százalékra csökkent, jellemző azonban, hogy az állástalanság javulása teljesen más ütemben zajlik északon és délen. A felvidéki magyarlakta járások összesített munkanélküliségi júliusban rátája 9,44 százalék (9,56 százalék volt az előző hónapban). A csökkenés itt is érzékelhető, de ha összehasonlítjuk az országos és az északi járások adataival, akkor azt látjuk, hogy a déli régiók elhanyagoltsága miatt továbbra is nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak.

 

A 16 magyarlakta járás, valamint Pozsony és Kassa együttes munkanélküliségi rátája 8,08 százalék. A két nagyváros figyelembevétele ellenére ez még mindig nagy lemaradást jelent az országos átlagtól (7,66 százalék), és ez a különbség tavaly év eleje óta folyamatosan jelen van.

 

Még markánsabb a különbség, ha csak a 16 magyarlakta járást vesszük alapul a két nagyváros nélkül. Akkor a felvidéki állástalanok aránya 9,44 százalék, ami ugyan alacsonyabb, mint augusztusban volt, de az eltérés az országos adatoktól nem változott. A lemaradásunk tehát stagnál. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az északi járások (az ország fennmaradó része Pozsony, Kassa és a magyarlakta járások nélkül) munkanélküliségi rátája mindössze 7,38 százalékos, akkor a szakadék még szembetűnőbb.

 

 hirdetes_810x300  

Júliusban az északi járások munkanélkülijeinek száma 3,09 százalékkal csökkent, a felvidéki magyarlakta járásokban azonban csak 2,2 százalékkal.

 

Nyolc magyarlakta járásban az országos átlagnál rosszabbak a munkanélküliségi adatok (szintén állandósuló problémáról van szó), és két járásban már 20 százalék feletti a munkanélküliek aránya (Nagyrőcei és Rimaszombati). A foglalkoztatás szempontjából tavaly előtt még az ország top 10-es listáján szereplő Galántai és Dunaszerdahelyi járások ma 2-3 százalékponttal rosszabb adatokkal rendelkeznek.

 

Adatok: ÚPSVaR

 

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.