Nyitókép: topbyvanie.sk

 

A magas lakásárak miatt a fiatalok számára nagyon gyakran elérhetetlen célnak tűnik egy fővárosi lakás megvásárlása. Amennyiben Pozsonyban szeretnének élni, sokkal egyszerűbb albérletben maradniuk. Viszont ha mégsem adják fel a saját lakásról szőtt álmaikat, akkor a fiatalok kisebb lakással kezdik a közös fészek kialakítását.

 

Vladmiér Kubrický, a Szlovák Ingatlanszövetség elemzője szerint a fiatalok spórolni tudnak azzal, ha lejjebb adnak az igényeiken, és földszinti vagy erkély nélküli lakást vásárolnak. Míg az előbbi tíz százalékkal, az utóbbi öt százalékkal lehet olcsóbb.

 

 hirdetes_810x300  

Az elemző szerint az egy- vagy kétszobás, konyhával felszerelt lakás gyakran már nem felel meg a fiatalok igényeinek.

 

„A lakásba ugyanis már nem csak aludni járnak. Sokkal több időt töltenek benne, főleg akkor, ha otthonról dolgoznak“

 

– magyarázta Kubrický hozzátéve, hogy a fiatalok a saját egyszobás lakás helyett gyakran inkább kétszobás albérletet választanak.

 

Az elemzők szerint a lakás árára az alábbi tényezők vannak befolyással: a térség, a technikai állapot, a szobák száma, nagysága, emelet, erkély, a szobák égtáj szerinti elosztása, a helyiségek elrendezése, parkolási lehetőség és a lakás közelében lévő kommunális létesítmények.

 

Az elemző szerint földszinti és az erkély nélküli lakások mellett a mikrotérség megválasztásával és olyan elrendezésű lakással is lehet spórolni, amely más érdeklődőnek nem tetszik. Kubrický szerint egy remek belsőépítész segítségével egy kis lakásban is kreatív megoldásokat lehet kivitelezni.

 

A kezdő lakás megválasztásakor arra is fontos gondolni, hogy a pár legalább öt évig lakjon benne.

 

„Az ingatlan eladásából származó bevétel csak öt év eltelte után mentesül a jövedelemadótól“

 

– jegyezte meg az elemző, aki úgy véli, hogy a lakásvásárlás előtt nem szabad csupán a háztartás aktuális bevételére hagyatkozni.

 

Problémát okozhat ugyanis a nagy terület és a kihasználatlan szobák. Kubrický szerint a fiatal párnak arra is gondolnia kell, hogy az utód megszületése után is megfelelő lesz az ingatlan körüli infrastruktúra, illetve a lakásvásárlás előtt a család pénzügyi prioritásait is figyelembe kell venni.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.