Nyitókép forrása: pxhere.com
Az elmúlt hetekben többéves csúcsra ugrott a villanyáram ára az európai piacon. A háttérben több ok is meghúzódik, köztük a rendkívül drága nyersanyagok, a politikai okokból felhajtott széndioxid-árak és a szélerőművek alacsony teljesítménye. A szakértők ráadásul azt jósolják, hogy a piac idegessége miatt a magas árak egész télen megmaradnak.

 

Szerdán az október kötésű földgázárak a viszonyítási pontot jelentő holland TTF-en 79 eurós magasságba emelkedett. A határidős szerződés idén az év eleje óta 250 százalékkal drágult meg. Még Franciaországban és Németországban is megkérdőjeleződtek az októberi kötésű szerződések árai. Az Egyesült Királyságban, ahol a legdrágább a lakossági villanyáram, szintén elszabadultak az árak, miközben az ország kiszolgáltatott a földgázimportnak és az alternatív energiaforrásoknak.

 

Az energiárak vágtájának legnagyobb „felbujtója”  földgáz, ami magával ragadta a szén árát is. Ez utóbbiak ára idén megháromszorozódott.

 

A CNBC közlése szerint a gáz piaci ára a következő hónapokban biztosan emelkedni fog.

 hirdetes_300x300  

 

Az európai gázárak április elejétől megszakítás nélkül emelkednek. A szokatlanul sokáig tartó áprilisi-májusi hideg időjárás miatt ötéves minimumra apadtak az EU földgáztárolói. Ezt követően a nyár elején egyszerre kellett (volna) bepótolni a hiányt és kielégíteni a járványhullám után felpörgő gazdaság igényeit, ami egyszerűen földgázhiányt eremdényezett. A télhez közeledve a hiányt még mindig nem sikerült ledolgozni, ami „idegesíti” a piacot, ez pedig felhajtja az egyébként is felfelé tartó árakat.

 

És ha mindez nem lenne elég, Oroszország csökkentette az Európába küldött földgáz mennyiségét, nyilván azzal a céllal, hogy mielőbb kierőszakolja az Északi Áramlat 2 tényleges elindítása elé gördített bürokratikus akadályok megszntetését. Ám az események „együttállása” miatt aligha valószínű, hogy az Északi Áramlat 2 megindítása önmagában újra egyensúlyba hozná a piacot.

 

Minden európai ország úgy próbálja kezelni a helyzetet, ahogy épp lehetősége megengedi. A görögök 180 milliót különítettek el a lakosság energiaköltségeinek enyhítésére. A spanyolok hasonló lépésre szánták el magukat, míg a britek újraindítottak egy már korábban lezárt szénerőművet, hogy pótolni tudják a szélerőművektől várt, de meg nem érkezett energiamennyiséget.

 

körkép.sk, CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!